Uništavanje ambrozije u Kragujevcu

Izvor: RTS, 28.Avg.2019, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uništavanje ambrozije u Kragujevcu

U Kragujevcu se svake godine, u saradnji sa JKP "Zelenilo" uklanja ambroziju sa javnih površina, kako bi se sprečilo njeno širenje. To ipak nije dovoljno da se ambrozija suzbije jer, kako alergolozi kažu, koncentracija polena ove biljke je deset puta veća nego lane.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Polen ambrozije je jedan od najjačih prirodnih alergena i izuzetno neprijatan za ljude, a oni koji su posebno osetljivi, tokom avgusta i septembra, mogu imati ozbiljne zdravstvene probleme. Gradska uprava radi na suzbijanju ambrozije na 29 potencijalno ugroženih lokacija, uglavnom neuređenih zelenih površina na kojima je i prethodnih godina bilo najviše biljaka.

"U saradnji sa građanima smo štampali riflete koje delimo. Želimo da ih pozovemo da zajedno uništavamo korovske biljke, jer ni jedna lokalna samouprava nije u svetu uspela da reši problem ovako inventivne korovske biljke", kaže Nikola Ribarić, načelnik Gradske uprave.
Uspehu ove akcije doprinelo bi, kako kažu u lokalnoj samoupravi, kada bi građani ispred svojih kuća sami pokosili livade na kojima ima korova. Upravo u takvoj aktivnosti zatekli smo penzionisanog pekara Radovana Milojevića.
"Trebalo bi svako ispred svoje kuće i placeva da sredi po malo da bude lepo", kaže Milojević.
Svaka biljka proizvede oko 100 miliona zrna polena svake godine, a samo 20 do 30 zrna po kvadratnom metru vazduha dovoljno je da se izazove alergijska reakcija .
"To je sezonski karakter tegoba koji traje nekoliko godina ,bitno je da se pravovremeno prepoznaju simptomi. Vremenom, ako se alergijski rinitis ne leči može da progresira u bronhijalnu astmu, što ne želimo da se dogodi našim pacijentima", kaže dr Marina Karić Vukićević, specijalista interne medicine, alergolog i klinički imunolog.
Za ovaj program uništravanja ambrozije na teritoriji Kragujevca, iz budžeta grada za ovu godinu izdvojena su četiri miliona dinara.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.