“Unika” upozorava na vremenske nepogode

Izvor: RTS, 26.Maj.2010, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Unika” upozorava na vremenske nepogode

Osiguranje "Unika" uskoro će svojim klijentima u Srbiji omogućiti besplatan servis koji će ih obaveštavati o vremenskim nepogodama. Upozorenja će korisnici primati SMS porukama ili elektronskom poštom.

"Unika" osiguranje u Srbiji najavilo je da će od 1. jula svojim klijentima omogućiti besplatan servis upozorenja na vremenske nepogode - "Meteounika", preko mobilnih telefona ili elektronskom poštom.

Servis, prvi te vrste u Srbiji, pružaće tačnu i pravovremenu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << lokalnu vremensku prognozu, kao vid upozorenje na nepogode, sa ciljem da se spreče ili smanje štete na imovini ili eventualne nesreće, rečeno je na konferenciji za novinare.

Kako je objašnjeno, servis "Meteounika" podrazumeva upozorenje u pogledu tipa i intenziteta ekstremnih meteoroloških pojava, kao što su oluje, obilne padavine, visoke temperature, pre nego što se nepogode dogode i to za konkretno mesto stanovanja svakog klijenta.

Član Upravnog odbora "Unike" Franc Vajler naveo je da će klijenti upozorenja o nepogodi primati preko mobilnih telefona, SMS porukama ili elektronskom poštom. 

Kako je dodao, novu uslugu "Unika" osiguranja moćiće da dobiju sadašnji i budući klijenti koji imaju osiguranje domaćinstva, kasko osiguranje, osiguranje malih i srednjih preduzeća i osguranje života sa dodatnim osiguranjem od nepogoda.

"Meteounika" se realizuje u Austriji, Češkoj, Poljskoj, Mađarskoj i Rumuniji, gde ima više od pola miliona klijenata", rekao je predsednik Upravnog odbora "Unike" Zoran Višnjić i dodao da bi u Srbiji taj servis trenutno moglo da koristi oko 300.000 klijenata te osiguravajuće kuće.

Višnjić je naveo da je "Unika" ugovor o srevisu na godinu dana sklopila sa austrijskom meteorološkom kompanijom "Ubimet", ali da za sada nije moguće dati tačne podatke o smanjenju šteta nakon primene servisa "Meteounika" u drugim zemljama.

Istaknuto je da pokrivanje osiguranja klijenata ostaje aktivno i da ne postoje negativne posledica u slučaju da klijent ne reaguje na primljeno upozorenje o lošem vremenu, odnosno da šteta zaista i nastane.

Prognoze iz Beča

Generalni direktor "Ubimeta" Mihajl Fasnaver kazao je da prognozu rade meteorolozi iz centrale u Beču, odakle se teritorija Srbije nadgleda 24 časa.

Komandant Gradskog štaba za zaštitu od elementarnih nepogoda Beograda Branko Smiljanić rekao je da "grad Beograd podržava sve akcije koje imaju za cilj smanjenje šteta i zaštitu zdravlja".

Smiljanić je naveo da bi informacije koje pruža takva vrsta servisa bile od koristi građanima prestonice kako bi se na vreme pripremili da spreče štetu ili spasu živote.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.