Unija poslodavaca i sindikati: Nema masovnog otpuštanja radnika u Srbiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Mar.2020, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unija poslodavaca i sindikati: Nema masovnog otpuštanja radnika u Srbiji

Predstavnici sindikata i poslodavaca u Srbiji ocenili su danas da nije počelo masovnije otpuštanje radnika zbog posledica pandemije, ali su ukazali da mnogo firmi neće moći da preživi bez finansijske pomoći države.

Predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković rekao je za Betu da je "ozbiljno zabrinut" zbog selektivnog odnosa države prema zaposlenima jer najavljuje da se neće otpuštati radnici u javnom sektoru i smanjivati plate, a na privatni sektor se samo apeluje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da to ne čini.

"Moratorijum na smanjivanje radnih prava sa javnog sektora treba proširiti i na privatni, jer su otpuštanja počela: Vojvođanska banka je pre nekoliko dana smanjila broj zaposlenih za oko 100, a u hotelima sada već šalju na neplaćeno odsustvo", rekao je Stojiljković.

Ocenio je da mere pomoći privredi treba "koordinirati jer je nedopustivo da se odloži plaćanje računa i kredita svima pa i onima koji to mogu da učine, i na taj način se smanje dodatno prihodi firmama koje nisu na direktnom udaru" zdravstvene krize.

Dodao je da zbog posledica pandemije i najliberalnije ekonomije intervenišu u privredi, posebno kada je novac jeftin, kao sada.

Pomoć privredi, po njegovim rečima, ne sme da se zaustavi na apelima poslodavcima da ne otpuštaju, već "treba napraviti kompenzacione fondove koji će pomoći i malim firmama da prežive, a ne samo velikim i pohlepnim kompanijama".

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije, Nebojša Atanacković, rekao je da Vlada Srbije mora imati jednak pristup i javnom i privatnom sektoru.

Članice Unije poslodavaca, po njegovim rečima, nisu počele da otpuštaju radnike, a to poslovno udruženje "insistira da se maksimalno potrude i ne daju otkaze jer će im ti radnici biti potrebni posle završetka epidemije".

"Nadam se da će Vlada Srbije na određeni način pomoći pođednako sve privredne subjekte, da iste mere važe za sve bez diskriminacije, a u Srbiji ima njih 400.000 registrovanih", rekao je Atanacković.

Dodao je da se glasine o otpuštaju šire, i da ima firmi koje su teško pogođene merama zbog epidemije i da uopšte ne rade, ali da i u takvim okolnostima treba poštovati Zakon o radu koji predviđa niz mera, od otpremnine do plaćenog odsustva do 45 dana.

"Zakon o radu ne sprečava poslodavce da raskinu ugovor o radu, ali uz poštovanje njegovih odredbi i sada je težište na inspekciji rada" , rekao je Atanacković.

Po rečima sekretara Saveza samostalnih sindikata Srbije, Zorana Mihajlovića, prvo su stradali radnici koji su radili na crno, a otkaze počinju da dobijaju zaposleni na određeno vreme u turizmu i zaposleni preko agencija.

"Građevinske firme još odolevaju, i rad nije potpuno zamro, pa još nema otkaza", rekao je Mihajlović i dodao da su menogi među 70.000 ljudi koji su se vratili iz inostranstvu dopli jer su dobili otkaze.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.