Unicef: Nadamo se meri zabrane telesnog kažnjavanja dece

Izvor: N1 televizija, 19.Nov.2018, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unicef: Nadamo se meri zabrane telesnog kažnjavanja dece

U Srbiji je u pogledu položaja dece postignut je veliki napredak u zakonodavanom okviru, ali slabiji napredak u sprovođenju tih zakona, rekla je Direktorka Unicefa za Srbiju Ređina de Dominićis.

Međunarodni dan deteta obeležava se 20. novembra. Ovaj dan se obeležava da bi se skrenula pažnja na obaveze društva prema deci, kao i na probleme sa kojima se deca suočavaju.

 Direktorka Unicefa za Srbiju kaže da nas taj praznik podseća na to šta još treba uraditi >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u oblasti zaštite dece i dečijih prava i da je ulaganje u decu prava stvar.

Problema ima u oblasti vakcinacije, kao i učešća dece u sistemu predškolskog obrazovanja, rekla je Ređina de Dominićis.

"Jak je lobi koji se protivi vakcinaciji, ali treba podsetiti da vakcinacija spasava živote i nadamo da se ćemo uspeti bolje da informišemo javnost o važnosti vakcinacije", kazaal je ona.

Dodala je da je još uvek nizak prag učešća dece u sistemu predškolskog obrazovanja, a pogotovo zabrinjava ako pogledamo procenat dece iz siromašnog dela stanovništva - samo šest odsto. Posledice zbog toga u odrastanju dece mogu da budu jako velike, jer je rani razvoj deteta sam temelj njegovog razvoja.

"U tom uzrastu decu osposobljavate i dajete im ravnopravne uslove.. deci iz siromašnih porodica dajete odbrazovanje… istraživanja dokazuju da ako deca pohađaju predškolsko obrazovanje, kasnije imaju bolja obrazovna postignuća, smanjuje se osipanje iz škola, i oni imaju veće šanse da se kasnije zaposle, a i kasnije ćemo imati građane koji će moći aktivnije da dosprinose društvu", navodi ona.

Kako je navela, ima poteškoća i u primeni zakona u oblasti inkluzivnog obrazovanja. "Zbog stereotipa i to uglavnom roditelja, oni roditelji iz većinske populacije se često ne slažu da se deca upisuju u škole u koje se upisuju i deca iz manjinskih zajednica", kaže De Dominićis.

Među glavnim problemima je i to što je sve više adolescenata koji žele da odu iz zemlje, dodaje.

"Kada je reč o nasilju nad decom zakon još uvek ne zabranjuje telesno kažnjavanje dece, ali nadamo se da će i ta odredba biti usvojena", rekla je.

Govoreći o problemu dečijih brakova, ona je objasnila da je to problem koji pogađa deo populacije. "Kod opšte populacije je dva odsto takvih slučajeva, a kod romske populacije 60 odsto. To su devojčice i one imaju pravo na razvoj i detinjstvo. Često imaju probleme kod porođaja i u trudnoći. Iz istog razloga ne uspevaju da se uključe na tržište rada, pa se ta ranjivost i siromaštvo generacijski prenose i na njihovu decu", objašnjava ona.

Kako je ukazala, treba ulagati u obrazovanje devojčica i davati im neku alternativu u vidu obuka za sticanje veština za zapošljavanje.

De Dominićis ipak ističe da je Vlada toga svesna i preduzima mere protiv ovih problema, što je dobro.

De Dominićis je ocenila da je budućnost u Srbiji u pogledu položaja dece pozitivna. "Verujem i vidim energiju u Srbiji, ovo je društvo gde su deca veliko bogatstvo. Imaju mogućnosti za razne aktivnosti i u veoma su zaštićenom okruženju", zaključila je.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.