Unesko podržao Vojina Rakića i demantovao neistine o njemu

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Avg.2020, 15:53

Unesko podržao Vojina Rakića i demantovao neistine o njemu

Sekretarijat Unesko (UNESCO) katedre za bioetiku za Evropu ponovo je danas uputio poziv predsedniku Srbije da građanima odgovori na pitanja o "izrazito protivrečnim" brojkama o obolelima i umrlim od kovida-19 u Srbiji, i o navodima o kriminalu u ustanovama socijalne zaštite.

U saopštenju, predsedniku Srbije upućen je poziv da odgovor na ova pitanja "ovog puta ne bude iznošenje podataka u tabloidima o privatnom životu i maloletnoj deci Vojina Rakića, posebno ne lažnih podataka, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kao ni neistinite tvrdnje o ulozi prof. dr Vojina Rakića u organizaciji Unesko.

Šef Svetske Unesko katedre za bioetiku Amnon Karmi povodom napisa pojedinih medija u Srbiji naveo je u pismu koje je preneto u saopštenju, da se protiv Rakića ne vodi bilo kakva "istraga" u okviru ove organizacije UN.

On je istakao da Rakić ima punu podršku Organizacije Unesko, i da Sekcija za Srbiju Unesko katedre za bioetiku uživa punu podršku Svetske katedre i njega lično.

Potvrdio je da je Vojin Rakić šef Katedre za bioetiku za Evropu, kao i za Srbiju, a takođe je počasni član Unesko katedre za bioetiku zbog doprinosa radu te kancelarije i globalnog razvoja etike.

Kako se u saopštenju navodi, očito da je dovođenje u pitanje profesionalnog i moralnog ugleda Rakića bilo u "funkciji medijskog linča, porodičnog i profesionalnog", koji se nad njim sprovodi u pro-vladinim medijima, o čemu će ta kancelarija nastaviti da obaveštava Unesko i ostale nadležne međunarodne organizacije.

Svetska Unesko katedra ima sedište u Haifi (Izrael), sa 247 Sekcija na svih pet kontinenata, dok katedra za bioetiku za Evropu ima 40 Sekcija, navedeno je u pismu Karmija.

Sekretarijat Unesko Katedre za bioetiku za Evropu je dodao da je svako ko ima elementarno znanje kompjuterskih veština mogao doći do ovih informacija koje su dostupne na internet stranicama Uneskove katedre za bioetiku.

Prethodno je, pre nekoliko dana, Rakić zatražio pomoć Saveta za štampu i međunarodnih i domaćih organizacija za zaštitu ljudskih prava zbog "medijskog linča" u Srbiji koji sprovode "režimski tabloidi i predstavnici vlasti, uz zloupotrebu njegove maloletne dece, prava na privatnost i intimu".

"Umesto odgovora na pitanja koja je u javnim obraćanjima postavljala vlastima u Srbiji, Unesko katedra za bioetiku za Evropu dobila je naslovnicu u režimskom tabloidu, gde je njen šef okarakterisan kao 'Đilasov psihopata', uz tekst koji obiluje neistinama, posebno o najmlađim, maloletnim, članovima njegove porodice", navedeno je u tom obraćanju.

Takođe je bilo navedeno da je "čitav ovaj orkestrirani napad na predstavnika UNESKO-a posledica toga što su UNESKO katedra i njen šef dovodili u pitanje rezultate rada" nadležnog ministra, premijerke i predsednika Srbije u oblasti zaštite stanovništva od korona virusa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.