Unapređenje saradnje oružanih snaga Srbije i Ohaja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Sep.2010, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unapređenje saradnje oružanih snaga Srbije i Ohaja

BEOGRAD -

Šef biroa Nacionalne garde Sjedinjenih Američkih Država general Kreg Mekinli danas je izrazio spremnost za unapređenje saradnje u okviru državnog partnerstva garde Ohaja i Vojske Srbije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s načelnikom Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnikom Milojem Miletićem, Mekinli je istakao da su prijateljstvo i duh saradnje Srbije i SAD zaista jaki.

"Ponosni smo na partnerstvo Ohaja i Srbije i radujem se što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ćemo razgovarati o saradnji kako bi je učinili još boljom", rekao je Mekinli, koji predvodi višečlanu američku delegaciju u poseti Srbiji.

General Miletić je istakao da je saradnja Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja u stalnom usponu, još od 2006. godine, kada je uspostavljena u okviru programa državnog partnerstva.

U protekle četiri godine ta saradnja je bila najizraženija u sferi školovanja oficira i podoficira, kao i u oblasti civilno vojne saradnje, vojne medicine i razmene malih jedinica, naveo je on.

Miletić je istakao projekat "Humanitarna asistencija", koji su, u okviru civilno vojne saradnje sproveli pripadnici Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja na području Lapova, Sokobanje i Prokuplja, obnavljajući obdaništa i škole.

I tokom ove posete mešoviti stručni timovi radiće na pronalaženju najboljih načina za unapređenje i do sada dobre saradnje posebno u oblasti vojnog vazduhoplovstva i vojne medicine, uspostavljanju podoficirskog kora, oblasti planiranja, rekao je Miletić i izrazio očekivanje da će saradnja biti još bolja i plodonosnija.

Novinarima se obratio i komandant Nacionalne garde Ohaja Gregori Vejt, izrazivši zadovljstvo što je ponovo u Srbiji, koja je u međuvremenu, kako je rekao, zbog brojnih prijatelja postala njegov drugi dom.

Vejt je najavio da će tokom ove posete 28 pripadnika Nacionalne garde Ohaja s kolegama iz Vojske Srbije imati sedam zajedničkih aktivnosti.

"Zaista nam je čast što nam je Srbija partner", rekao je Vejt, najavivši da će tokom ove posete sa Miletićem razgovarati kako da se produbi i poboljša saradnja.

Vejt je odao priznanje i ministru odbrane Draganu Šutanovcu što je tokom prošlogodišnje posete Ohaju pobedio u takmičenju u gađanju iz pištolja jednog od pripadnika Nacionalne garde Ohaja.

Delegacija Nacionalne garde SAD, koju predvodi Mekinli, jedan od najviših oficira u američkoj vojsci, od danas je u višednevnoj poseti Srbiji.

Do 17. septembra, više od 30 članova američke delegacije će prisustvovati sastancima na visokom nivou i raznim vojnim aktivnostima u sklopu Programa međudržavnog partnerstva oružanih snaga Srbije i Nacionalne garde Ohaja.

"Poseta generala Mekinlija je jasan pokazatelj važnosti koju SAD pridaju partnerstvu Srbije i Ohaja, a koje je opšte priznato kao jedno od najuspešnijih partnerstva te vrste", saopštila je juče ambasada SAD u Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.