Unapređenje mehanizama za prisustvovanje sednicama Skupštine grada

Izvor: Blic, 18.Apr.2012, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unapređenje mehanizama za prisustvovanje sednicama Skupštine grada

U Skupštini grada danas je predstavljen akcioni plan za sprovođenje Strategije podrške razvoju civilnog društva u Beogradu od 2012. do 2017. godine, koji predviđa unapređenje mehanizama za prisustvovanje građana sednicama gradske skupštine i veća.

Prema predloženom akcionom planu, to je jedan od zadataka u procesu izgradnje podsticajnog ambijenta za građansko učešće, a podrazumeva i dalje razvijanje mehanizama za prisustvovanje sednicama opštinskih skupština i veća.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Vršilac dužnosti izvršne direktorke Građanskih inicijativa Dubravka Velat je kazala da su to neki od 70 odsto predloga organizacija civilnog drušva (OCD), koji su postali deo Akcionog plana.

Ona je naglasila da grad na sebe treba da preuzme i obavezu da građane i OCD informiše i motiviše da se uključe u procese donošenja odluka, i da ojača kapacitete zaposlenih za saradnju sa civilnim društvom.

Akcionim planom je predviđeno da do 2017. godine za podršku volonterizmu bude izdvojeno 20 miliona dinara, a Velat je ukazala da postoji potreba da se manje popularne oblasti volontiranja stimulišu.

Predviđena je i podška programima neformalnog obrazovanja koje sprovode OCD, pružanje primarne pravne pomoći, iz oblasti zaštite ljudskih prava, kao i pravljenje registra eksperimentalnih istraživanja u oblasti zdravstva.

Jedan od zadataka je i razvijanje programa start-up podške i pristupa finansiraju inicijativa socijalnog preduzetništva, kao i povećanje njegove uloge u pružanju javnih ulsuga.

Direktor Agencije za evropske integracije i saradnju sa udrženjima, koja je u saradnji sa OCD pripremila Akcioni plan, Danko Runić je naveo da dokument jasno definiše mere koje će unapredi mehanizme saradnje civilnog društva, građana i Uprave grada Beograda.

Govoreći o važnosti unapređena uslova za rad civilnog društva, Runić je najavio inicijativu za izmenu Odluke o lokalnim taksama, kojom bi, takozvane firmarine za neprofitna udruženja, bile upola smanjile.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.