Unapređenja granične bezbednosti u regionu

Izvor: RTS, 06.Mar.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unapređenja granične bezbednosti u regionu

Ministri unutrašnjih poslova zemalja jugoistočne Evrope usvojili Deklaraciju o graničnoj bezbednosti u regionu.

Na Šestoj ministarskoj konferenciji o saradnji u oblasti granične bezbednosti jugoistočne Evrope ministri unutrašnjih poslova zemalja zapadnog Balkana pozdravili su napredak postignut na unapređenju granične bezbednosti i istakli njegov značaj za pridruživanje regiona Evropskoj Uniji i ukidanje viza za građene koji putuju u zemlje EU.

Ministri su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << usvojili deklaraciju o graničnoj bezbednosti u jugoistočnoj Evropi, koju su potpisali zvaničnici ministarstava unutrašnjih poslova Srbije, Crne Gore, Makedonije, BiH i Albanije.

U dokumentu se ističe značaj granične bezbednosti u svim aspektima procesa pregovora o punopravnom članstvu u EU i ocenjuje da će napredak koji zemlje regiona ostvare na unapređenju granične bezbednosti voditi ka viznoj liberalizaciji i potpunom ukidanju viza.

U deklaraciji su zacrtani ciljevi koje na planu granične bezbednosti treba ostvariti do 2012. godine. Planirano je da zakoni koji se odnose na bezbednost granica budu potpuno usklađeni sa standardima EU. Primena nacionalnih procedura granične kontrole i nadgledanje granice mora da bude u skladu sa zahtevima Šengenskog sporazuma.

U deklaraciji se poziva i na uspostavljenje zajedničkog Centra za koordinaciju prekogranične operativne saradnje. Ministri regiona pozdravili su rezultate zakonodavne reforme i zaključivanje većeg broja bilateralnih i multilateralnih sporazuma i protokola.

Ministarstava unutrašnjih poslova Srbije, BiH i Crne Gore popisala su bilateralne protokole o sprovođenju zajedničkih patrola duž zajedničkih granica. BiH i Crna Gora potpisale su sporazum o sprovođenju zajedničke granične provere na graničnim prelazima. Crna Gora i Makedonija potpisale su i sporazum o dvojnom državljanstvu.

Između policija Srbije i Mađarske potpisan je sporazum o saradnji organa za suzbijanje kriminala. Srbija je na konferenciji potpisala i sporazum o dugoročnom strateškom partnerstvu sa Centrom za demokratsku kontrolu oružanih snaga iz Ženeve, koji je sa MUP-om Srbije organizator skupa.

Uslov za viznu liberalizaciju

Ministar unutrašnjih poslova i zamenik predsednika Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da je bezbednost granica u regionu jugoistočne Evrope jedan od važnih uslova za viznu liberalizaciju i evropske integracije za sve države regiona.

On je na konferenciji za novinare ministara policija, učesnika godišnjeg skupa o saradnji u oblasti granične bezbednosti u jugoistočnoj Evropi, kazao da policije moraju da sarađuju, jer je bezbednost granica "od vitalnog značaja za unutrašnju bezbednost država, ali i za borbu protiv organizovanog kriminala".

"U bivšoj Jugoslaviji vlada bratstvo i jedinstvo između kriminalnih grupa, pa je potrebno stvoriti i bratstvo i jedinstvo naših policija da bismo se na pravi način borili protiv kriminala", naglasio je Dačić.

On je rekao da se nada da ćemo sledeću ministarsku konferenciju, koja je zakazana za 2010. godinu u Albaniji, dočekati bez viza za putovanja građana u Evropsku uniju.

Veliki napredak

Direktor Ženevskog centra za kontrolu oružanih snaga Teodor Vinkler rekao je da je od prošle konferencije održane u Crnoj Gori, učinjen veliki napredak u obrazovanju, logistici i razmeni obaveštajnih podataka između graničnih službi država u regionu.

Vinkler je ocenio da ovakva konferencija predstavlja "lošu vest za organizovani kriminal", i dodao da se saradnjom smanjuje "antagonizam između država u regionu".

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Jusuf Kalamperović istakao je da sa policijama u regionu postoji veoma dobra saradnja, naglasivši da je MUP te države u prva dva meseca 2009. godine pronašao četiri osobe koje je potraživao MUP Srbije, koje su potom izručene našoj zemlji.

Ministri Dačić i Kalamperović su se složili da pitanje dvojnog državljanstva ne sme da se politizuje, najavljujući da će razgovori o tom pitanju biti nastavljeni posle crnogorskih parlamentarnih izbora koji su zakazani za kraj marta.

Ministar policije Bosne i Hercegovine Tarik Sadović je, takođe, ocenio saradnju s drugim policijama u regionu kao dobru.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.