Unapređen proces praćenja UN preporuka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2017, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unapređen proces praćenja UN preporuka

U Šapcu je danas otvorena dvodnevna obuka koja će pomoći državnim službenicima u resorima Vlade zaduženim za sprovođenje preporuka UN mehanizama za ljudska prava da unaprede svoja znanja u toj oblasti.

Obuku "Jačanje kapaciteta Saveta za praćenje primene preporuka mehanizama UN za ljudska prava: sprovođenje preporuka i uvod u indikatore" otvorila je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović, navodi se u saopštenju te Kancelarije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Paunović je ukazala da je sistematičnost u praćenju preporuka mehanizama UN za ljudska prava uvedena kroz rad Vladinog Saveta za praćenje primene preporuka mehanizama UN za ljudska prava.

"Osnivanjem ovog Saveta naša država je ispunila međunarodne obaveze, odnosno ispunila preporuke dobijene od Saveta UN za ljudska prava u drugom ciklusu Univerzalnog periodičnog pregleda, u januaru 2013. godine", navela je Paunović.

Prema njenim rečima, rad ovog Saveta je važan ne samo zbog procesa izveštavanja i komunikacije sa mehanizmima UN, i zbog pregovaračkog procesa sa EU (posebno za poglavlja 23 i 24), već je njegov primarni zadatak unapređenje stanja ljudskih prava u Srbiji.

Paunović je navela da je Savet izradio plan ispunjavanja svih preporuka upućenih Srbiji, sa statusom, ciljem, rokovima i organima nadležnim za implementaciju svake pojedinačne preporuke.

"Ovaj plan je u mnogome olakšao i proces izrade državnog izveštaja za treći ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda, kroz koji naša država treba da prođe početkom naredne godine", istakla je Paunović, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, u cilju efikasnijeg praćenja i održavanja kontinuiteta u praćenju primene preporuka, u resorima koji imaju članove u Savetu imenovane su kontakt osobe i zamenici kontakt osoba.

Paunović ističe da su upravo ove obuke, kojima se jačaju kapaciteti kontakt osoba, važne da bi se unapredio sistem praćenja preporuka i izveštavanja ka mehanizmima Ujedinjenih nacija.

"Kroz ovaj vid obuka želimo još više da unapredimo proces praćenja primene preporuka kroz uvođenje indikatora u plan. Da bi mogli na pravi način da stvorimo uvid u stepen ostvarenosti svake preporuke i pratimo promene potreban nam je merni instrument, pokazatelj, odnosno indikator", istakla je ona.

Korišćenje odgovarajućih indikatora u oblasti ljudskih prava predstavlja način da se pomogne državi pri izradi procena sopstvenog napretka postignutog u osiguravanju uživanja ljudskih prava, navela je Paunović.

"Naš plan je da se u proces praćenja u većoj meri uključe lokalne samouprave i organizacije civilnog društava, i u tom pravci ćemo nastaviti da radimo", naglasila je ona.

U saopštenju se navodi da je obuke organizovala Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije, uz podršku eksperata za ljudska prava Ujedinjenih nacija i Misije OEBS-a u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.