Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Feb.2024, 14:58

Umro sin poslednjeg kralja Italije: Ubio nemačkog tinejdžera, pa se hvalio kako je prevario sudiju

Povodom njegove smrti oglasila se Kraljevska kuća iz Savoja.

Jutros je u Ženevi umro Vitorio Emanuele Savojski, sin Umberta II, poslednjeg kralja Italije, i Marije Hoze, piše Repubblica.it.

On bi 12. februara napunio 87 godina. Povodom njegove smrti oglasila se Kraljevska kuća iz Savoja:

- U 7.05 jutros, 3. februara 2024. Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Vitorio Emanuele, vojvoda od Savoja i princ od Napulja, okružen svojom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << porodicom, preminuo je mirno u Ženevi. Mesto i datum sahrane biće saopšteni u najkraćem mogućem roku.

Vittorio Emanuele, Prince of Naples and son of King Umberto II, last King of Italy, passed away peacefully this morning in Geneva, surrounded by his family.

Riposi in pace, Altezza Reale ❤️🇮🇹 pic.twitter.com/UoGaVTm4Fd

— royal courtier (@CourtierRoyal) February 3, 2024

Godine 1978. Vitorio Emanuele od Savoja je pod istragom zbog smrti Dirka Hamera, 19-godišnjeg nemačkog mladića koji je teško povređen u noći između 17. i 18. avgusta dok je spavao na čamcu prijatelja kod ostrva Kavalo na Korzici.

Bilo je svađe oko upotrebe gumenjaka, onog koji je pozajmila grupa dečaka sa čamca Vitorija Emanuela od Savoje, prestolonaslednika Italije.

Princ je uzeo pušku, opalio i jedan hitac je pogodio dečaka u nogu. Dirk je umro od komplikacija nastalih nakon operacija koje su trajale mesecima.

Vitorio Emanuele oslobođen je optužbe za ubistvo iz nehata, pred pariskim sudom, ali 2006. godine došlo je do senzacionalne prekretnice.

Dok je bio u zatvoru Potenca, gde je bio zatvoren zbog istrage u Valetopoliju, Vitorio Emanuele je poverio svom cimeru da je on pucao i pogodio Dirka. I hvalio se da je uz pomoć svojih advokata prevario francuskog sudiju. Pošto je već oslobođen, Vitorio Emanuele nije mogao biti krivično gonjen za zločin.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.