Umro režiser Zvonimir Berković

Izvor: RTS, 09.Jun.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro režiser Zvonimir Berković

Zvonimir Berković, filmski režiser i scenarista, umro je u 81. godini. Kritika ga smatra klasikom hrvatskog filma, iako je režirao svega četiri igrana filma. Među njima se posebno ističu "Rondo" i "Kontesa Dora".

Filmski režiser i scenarista, profesor, dramaturg, kritičar i esejist Zvonimir Berković umro je u Zagrebu, u 81. godini.

Prema ocenama kritike, Berković je, uprkos relativno malom broju snimljenih filmova, postao klasik hrvatske kinematografije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Zvonimir Berković rođen je u Beogradu 1. avgusta 1928, da bi od 15. godine živeo u Zagrebu gde je diplomirao na Akademiji za kazališnu umjetnost koja se danas zove Akademija dramske umjetnosti i na kojoj je kasnije predavao do penzionisanja.

Za scenario nagrađivanog filma "H 8" Nikole Tanhofera, koji je napisao s Tomislavom Butorcem, dobio je Zlatnu arenu.

Režirao je "Rondo" koji je na filmskom festivalu u Puli dobio šest Zlatnih arena, a osim "Kontese Dore" koja je takođe dobila Zlatnu arenu za najbolji film u Puli i od koje je nastala serija na Hrvatskoj televiziji, režirao je i "Ljubavna pisma s predumišljajem" i kratki film "Tražite ženu".

Osim svog prvog dokumentarnog filma "Moj stan", za koji je dobio prvu nagradu u toj kategoriji na kanskom festivalu 1962. godine, Berković je režirao još tri dokumentarna filma. Bavio se filmskom i muzičkom kritikom, a zadnjih dvadesetak godina intenzivno je objavljivao novinske komentare.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.