Umro reditelj Dinko Tucaković

Izvor: Blic, 19.Feb.2013, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro reditelj Dinko Tucaković

Reditelj, filmski teoretičar i kritičar Dinko Tucaković umro je u 53. godini u Beogradu, objavljeno je danas na sajtu Radio-televizije Srbije.

Tucaković je rođen 1960. godine u Zenici. Završio je srednju školu u Sarajevu i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu 1984. godine, grupu za film i TV režiju.

Režirao je filmove "Država mrtvih" i "Šest dana juna". Filmski teoretičar i kritičar, pisao je za sve glavne jugoslovenske časopise, kao i za Positif i "Sajt >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << end saund" (Sight and sound).

Autor je više knjiga o filmu, "Tajni život filma" (1993), "Stranci u raju" (1998). Radio je kao selektor više nacionalnih filmskih festivala, član žirija Fiprescija u Ansiju, Beču i Kanu 2000. godine.

Njegovi filmovi su učestvovali na međunarodnim filmskim festivalima, a osvojio je više nagrada na nacionalnim filmskim festivalima. Bio je programski direktor Jugoslovenske kinoteke, predsedavajući Saveta FEST-a, a radio je i kao filmski kritičar za "Vreme".

Povezane vesti: Pogledajte trejler za film "Doktor Rej i đavoli" Sto lica Nikolasa Reja

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umro reditelj Dinko Tucaković

Izvor: Studio B, 19.Feb.2013

Filmski reditelj, scenarista, istoričar filma i upravnik Muzeja Kinoteke Dinko Tucaković umro je danas u 53. godini u Beogradu. ..Kolege i prijatelji pamtiće ga kao velikog zaljubljenika u film koji je pune 23 godine kreativno vodio programe Kinoteke i učinio da ona bude mesto okupljanja onih koji...

Nastavak na Studio B...

Preminuo reditelj i filmski kritičar Dinko Tucaković

Izvor: Politika, 19.Feb.2013

BEOGRAD – Filmski reditelj, kritičar i teoretičar Dinko Tucaković (53) preminuo je danas u Beogradu, objavljeno je na sajtu Radio-televizije Srbije...Tucaković je rođen 1960. godine u Zenici...U Beogradu je diplomirao režiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Bio je dugogodišnji upravnik Muzeja...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.