Umro prvi socijalistički predsednik Urugvaja Tabare Vaskes

Izvor: Beta, 06.Dec.2020, 20:28

Umro prvi socijalistički predsednik Urugvaja Tabare Vaskes

Prvi socijalistički predsednik Urugvaja Tabare Vaskes umro je danas u 81. godini od raka, bolesti protiv koje se veći deo života borio kao onkolog.Popularni lider koji je na čelu države bio u dva odvojena mandata, objavio je prošle godine da boluje od raka pluća.Predsednik Urugvaja Luis Lakalje Pou, predstavnik desnog centra i Vaskesov protivnik, napisao je da je bivši šef države "ušao u poslednju bitku hrabro i spokojno" i da je imao "važna dostignuća".Vaskes, predsednik od 2005. do 2010. i od 2015. do marta 2020. godine, uzdrmao je političku scenu kada je došao na čelo države pošto je mirno okončao 170-godišnju dominaciju dve partije, predvodeći koaliciju socijalista, hrišćanskih demokrata, komunista i nekadašnjih levičarskih gerilaca, nazvanu "Široki front".Tada je obećao promene koje će "zatresti korenje drveća", ali je zemljom upravljao umereno i relativno oprezno, izbegavajući ustavne promene i polarizaciju koja je dovodila do previranja u drugim južnoameričkim državama.Popularnost Vaskesa po okočanju prvog mandata doprinela je pobedi njegovog saborca, nekadašnjeg gerilca Hosea Muhike na izborima.Vaskes nije mogao ponovo da se kandiduje za predsednika 2009. godine, jer Ustav Urugvaja zabranjuje dva uzastopna mandata na funkciji šefa države, ali je za predsednika ponovo izabran 2014.Urugvaj, zemlja sa 3,4 miliona stanovnika, postala je zahvaljujući Vaskesu i Muhiki ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Umro prvi socijalistički predsednik Urugvaja Tabare Vaskes

Izvor: Danas, 06.Dec.2020

Prvi socijalistički predsednik Urugvaja Tabare Vaskes umro je danas u 81. godini od raka, bolesti protiv koje se veći deo života borio kao onkolog.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.