Umro poslednji veteran Prvog svetskog rata

Izvor: RTS, 05.Maj.2011, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro poslednji veteran Prvog svetskog rata

Poslednji borac iz Prvog svetskog rata, Britanac Klod Čauls (111), preminuo u Australiji. Čauls je od 1916. služio u britanskoj Kraljevskoj mornarici, na brodu "Nepobedivi". U Drugom svetdkom ratu branio obale Austzralije. Nikada nije učestvovao u komenoracijama, jer je prezirao rat.

Britanac Klod Čauls, poslednji borac od 70 miliona ljudi mobilisanih u Prvom svetskom ratu, umro je u 111. godini u Australiji.

"Čauls, zvani "Čakls", koji je pred kraj života bio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << slep i skoro potpuno gluv, preminuo je protekle noći u Domu za stare ljude u Pertu", saopštio je portparol australijskog Ministarstva odbrane Geri But.

But je ocenio da Čaulsova smrt označava kraj jedne ere. "Bio je živi deo istorije i s njegovom smrću to je završeno", kazao je on, preneo je AFP.

Pošto je veteran Amerikanac Frenk Bakls umro početkom ove godine, Čauls je proglašen poslednjim preživelim borcem Velikog rata, u kojem je poginulo ili ranjeno 37 miliona vojnika.

Poslednji veteran i učesnik u oba svetska rata Čauls mrzeo je rat i odbijao da učestvuje u ceremonijama obeležavanja godišnjica.

Prema podacima Reda Prvog svetskog rata, grupe koja prikuplja podatke o veteranima, Čauls i Britanka Florens Grin bili su poslednji živi učesnici tog rata, a Grin je radila kao konobarica ubritanskom kraljevskom vazduhoplovstvu.

Klod Čauls je rođen u mestu Vajr Pidl u Velikoj Britaniji 3. marta 1901. Kako bi ga vojska 1916. regrutovala, Čauls laže o svojim godinama i priključuje se Kraljevskoj ratnoj mornarici gde služi na ratnom brodu.

Veteran prezirao rat

Svedok je kapitulacije nemačke carske mornarice 1918. godine i uništenja flote duž obala Škotske nakon nemačkog poraza. 

Tih vremena se seća kao doba nestašice i dosade, ali ne zaboravlja ni trenutke kada je bio u velikoj opasnosti. Tokom 1919. i 1920. duž obala Crnog mora, priseća se da je "video još veću nesreću i još više mrtvih".

Godine koje je proveo ratujući u oba svetska rata obeležile su ga za ceo život, ali je odbijao da učestvuje u ceremonijama obeležavanja godišnjice primirja u Prvom svetskom ratu ili da se priključi bilo kakvim komemoracijama, jer je prezirao rat.  

"Nije se uopšte slagao sa idejom glorifikovanja rata", ispričala je jedna od njegovih ćerki Dafne Edinger.

U mornarici su ga učili da su Nemci "monstrumi i grozan narod", priča njegov sin Adrijan i dodaje da je otac ubrzo nakon rata shvatio "da su svi isti, obični mladi ljudi".

Prekomandovan 1926. u Australiju gde se borio sa šumskim požarima, Čauls postaje "stručnjak za eksplozije", a Drugi svetski rat provodi na australijskim zapadnim obalama koje su smatrane kao moguća meta napada Japanaca.

Godine 1926. u Australiji je upoznao mladu medicinsku sestru poreklom iz Škotske i njih dvoje su se nastanili u Pertu. Bračni par koji je u braku proveo 80 godina sve do smrti supruge, dobio je troje dece, 13 unučadi, 26 praunučadi i dvoje prapraunučadi.

Klod Čauls poslednje godine života proveo je u jednom domu za stare, a svoju dugovečnost je pripisivao "dobroj ishrani, redovnim fizičkim vežbama i upotrebi ulja od bakalara u manjim količinama".

Sa 108 godina objavio je svoje memoare.  Alkohol je pio samo ponekad, ali je obožavao da se šali. "Nastavite da dišete", to je tajna dugovečnosti, lukavo je ubeđivao okolinu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.