Umro nekadašnji gradonačelnik Novog Sada

Izvor: B92, 02.Jun.2019, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro nekadašnji gradonačelnik Novog Sada

Bivši gradonačelnika Novog Sada Jovan Dejanović, umro je u 92 godini

Dejanović je rođen u Velebitu 1927. godine, a nakon oslobođenja u maju 1945. godine nakon Drugog svetskog rata, vratio se u Novi Sad i 1947. završio Industrijsko-zanatsku školu.

U Zadru je završio školu rezervnih oficira, a u Novom Sadu Političku školu, da bi kasnije diplomirao na Višoj školi za organizaciju rada (1969).

On je 1974. biran za odbornika i postao predsednik Skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opštine Novi Sad, a na tu dužnost je ponovo izabran 1978.

Kad je Novi Sad 1980, transformisan u sedam opština i konstituisana Gradska zajednica, izabran je za predsednika Gradske skupštine i na toj funkciji ostao do 1982. godine.

Dejanović je važio za jednog od najomiljenijih i najpopularnijih gradonačelnika Novog Sada, a za njega se vezuje da se je značajan doprinos dao urbanoj izgradnji, sređivanju privrednog i komunalnog stanja u gradu, kao i razvoju prosvetno-kulturnog i sportskog života.

Za vreme osmogodišnjeg mandata na čelu Novog Sada, podignuta su tri kapitalna objekta, zgrada Srpskog narodnog pozorišta, Sportsko-poslovni centar "Vojvodina" i dunavski most "Sloboda".

Nosilac je Zlatne plakete SNP i Zlatne medalje Jovan Đorđević (1981) i francuske Legije časti (1984) za doprinos unanređenju jugoslovensko-francuskih odnosa.

Dobitnik je Oktobarske nagrade Novog Sada, koja mu je pripala 1984. godine.

Dobitnik je i Februarske nagrade, koja mu je dodeljena za doprinos razvoju grada u periodu od 1974. do 1982, kada su izgrađeni Most slobode, Srpsko narodno pozorište, Spens, kao i mnogi stambeni, privredni i obrazovni objekti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Preminuo bivši gradonačelnik Novog Sada Jovan Dejanović

Izvor: Beta, 02.Jun.2019

Bivši i jedan od najpopularnijih gradonačelnika Novog Sada Jovan Dejanović, umro je u 92 godini.Dejanović je rodjen u Velebitu 1927. godine, a nakon oslobodjenja u maju 1945. godine nakon Drugog svetskog rata, vratio se u Novi Sad i 1947. završio Industrijsko-zanatsku školu.U Zadru je završio...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.