Umro muzičar Džoni Otis

Izvor: Glas javnosti, 20.Jan.2012, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro muzičar Džoni Otis

LOS ANĐELES - Muzičar Džoni Otis, nazivan kumom ritam i bluza, umro je u 90. godini.

Otis, najpoznatiji po numeri "Willie and the Hand Jive", umro je u Los Anđelesu posle duge bolesti. Osim ove pesme, Otis je napisao i hit "Every Beat of My Heart" za Gledis Najt.

"Bio je jedan od najvećih talenata američke muzike i veliki Amerikanac", rekao je istoričar muzike Tom Rid.

Rođen u američko-grčkoj porodici, odrastao je u crnačkom kraju Berkilija slušajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << bluz, gospel i sving. Godine 1945. formirao je svoj bend i prvu svirku imao je u Harlemu. Slavu je stekao svojim ritam i bluz numerama poput "Double Crossing Blues", "Mistrustin" Blues" i "Cupid"s Boogie".

Otis je bio taj koji je otkrio talente poput Džeki Vilson ili Ete Džejms za koju je komponovao "The Wallflower" 1955.

Njegov hit "Willie and the Hand Jive" koji je prodat u više od milion i po primeraka kasnije je obradio Erik Klepton.

Išao je po turnejama sve do 1970ih kada se organio organskoj poljoprivredi. Bio je aktivan učesnik pokreta za ljudska prava. U Rokenrol hol slavnih primljen je 1994.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.