Umro hrvatski general Imre Agotić

Izvor: RTS, 18.Mar.2012, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro hrvatski general Imre Agotić

General Imre Agotić, prvi zapovednik hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, umro u 70. godini u Zagrebu. Agotić bio glavni pregovarač 1991. godine sa tadašnjom JNA, svedok na suđenju "vukovarskoj trojci" i Slobodanu Miloševiću.

Prvi zapovednik Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva general Imre Agotić, koji je široj javnosti poznat kao glavni pregovarač 1991. godine sa tadašnjom Jugoslovenskom narodnom armijom i svedok na suđenju bivšem predsedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << umro je u 70. godini u Zagrebu, javili su hrvatski mediji.

Agencija Hina navodi da je Agotić kao pukovnik JNA prešao u Hrvatsku vojsku, da je učestvovao u pregovorima o povlačenju JNA iz Hrvatske i da je bio član Državne komisije za odnose sa Unproforom, a kasnije i savetnik predsednika Hrvatske Stjepana Mesića za vojna pitanja i nacionalnu bezbednost.

Portal Indeks podseća da je Agotić bio svedok i na suđenju "vukovarskoj trojci" i navodi da je odlikovan Redom Nikole Šubića Zrinskog i Redom bana Jelačića, spomenicama Domovinskog rata i Domovinske zahvalnosti, i medaljama Bljesak, Ljeto '95. i Oluja.

Taj hrvatski portal pisao je 3. novembra 2010. godine da je policija Republike Srpske podnela Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv hrvatskih oficira Agotića, njegovog zamenika Josipa Ćuletića, Danijela Borovića i još dvojice pilota Hrvatske vojske, tereteći ih za ratni zločin protiv srpskih civila u Bosanskom Petrovcu.

Osumnjičeni su da su u avgustu 1995. godine tokom akcije "Oluja" u mestu Kapljuh u selu Bravsko, MIG-ovima 21 granatirali civilnu kolonu izbeglica i ubili devet te ranili 50 Srba koji su bežali iz Hrvatske, navodi Indeks.

Taj portal prenosi i da su bosanskohercegovački mediji pisali da je u tom napadu ubijeno četvoro dece, jedna devojka i četvoro staraca.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.