Umro dečak povređen u protestima

Izvor: B92, 11.Mar.2014, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro dečak povređen u protestima

Istanbul -- Preminuo turski 15-godišnjak Berkin Elvan, koji je bio u komi od kako ga je policija pogodila u glavu patronom suzavca tokom antivladinih protesta prošlog leta.

Elvanovom smrću broj poginulih u prošlogodišnjim protestima u Turskoj dostigao je osam, uključujući i jednog policajca.

Nedugo pošto se proširila vest o Elvanovoj smrti, hiljade studenata počelo je marš glavnom ulicom u centru Ankare, a policija ih je dočekala vodenim topovima.

Studenti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su takođe organizovali protest i u najvećem turskom gradu Istanbulu, i obalskom gradu na zapadu zemlje, Izmiru.

Pre toga, demonstranti koji su držali bdenje ispred bolnice, gađali su policijska vozila kamenjem, a policija je odgovorila suzavcem.

Elvan, koji je u januaru bio napunio 15 godina, krenuo je da kupi hleb, kada je bio zahvaćen protestima.

Brojni policajci ispitani su u vezi sa Elvanovom povredom, ali do sada niko nije optužen.

Antivladini protesti prošle godine u Turskoj izazvani su akcijom policije 31. maja protiv demonstranata koji su se bunili zbog namere gradskih vlasti Istanbula da umesto parka u centru grada izgrade tržni centar. Protesti su se vrlo brzo proširili na celu zemlju, a u njima je zahtevano više demokratskih sloboda i kritikovana vlada premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

Prema policiji, u protestima je od maja do septembra učestvovalo oko tri miliona ljudi, a oko 8.000 je povređeno, prema grupama za zaštittu ljudskih prava.

Mnoge povrede izazvane su patronama suzavca, koje su direktno u ljude ispaljivane iz neposredne blizine i velikom brzinom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Umro dečak povređen u protestima

Izvor: Akter, 11.Mar.2014

Preminuo turski 15-godišnjak Berkin Elvan, koji je bio u komi od kako ga je policija pogodila u glavu patronom suzavca tokom antivladinih protesta prošlog leta

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.