Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2009, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro Simo Dubajić, u Hrvatskoj optužen za ratne zločine

BEOGRAD - Simo Dubajić (86), koji je u Hrvatskoj optužen da je posle Drugog svetskog rata kao partizanski oficir bio odgovoran za ubistvo više hiljada ratnih zarobljenika i civila, umro je u Beogradu, potvrđeno je danas agenciji Beta.

Portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Suzana Vasiljević rekla je Beti da je Dubajić umro prirodnom smrću.

Hrvatsko državno tužilaštvo u martu je protiv njega pokrenulo istragu i raspisalo međunarodnu poternicu, što je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prvi slučaj pokretanja istrage za zločine koje su posle Drugog svetskog rata na području bivše Jugoslavije počinili pripadnici partizanskih jedinica.

Tužilaštvo je Dubajića teretilo da je od maja do jula 1945. godine na Kočevskom rogu u Sloveniji organizovao pogubljenje oko 13.000 ratnih zarobljenika, uglavnom pripadnika kvislinških formacija iz Hrvatske i Slovenije.

Protiv Dubajića je u Hrvatskoj još 1993. godine podignuta optužnica za terorizam.

Optužen je da je 1990. godine okupio grupu koja je postavila barikade na putu Obrovac-Gračac i organizovala naoružane straže koje su otvarale vatru na civile.

Dubajić je 1990. godine u jednom intervju beogradskim medijima priznao da je učestvovao u likvidacijama više hiljada ratnih zarobljenika 1945. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.