Izvor: Danas, 05.Dec.2014, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umrežavanje za bolji ekonomski razvoj

Beograd - Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) podržava svoje članice u naporima da stvore poslovno okruženje koje pogoduje otvaranju novih radnih mesta, preduzeća, stvaranju konkurentne poslovne zajednice, kroz zastupanje kod nacionalnih institucija i izmenom zakonodavnog okvira, savetodavnu pomoć, obuke i sastanke koji imaju za cilj razmenu iskustava i učenje na primerima najbolje prakse.

Jedna od aktivnosti SKGO u tom cilju je i osnivanje Mreže za lokalni ekonomski >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << razvoj (LER) 2012. godine. Sastanci Mreže, koju čine stručnjaci iz opština i gradova koji se bave ovom temom, održavaju se najmanje dva puta godišnje.

O radu mreže i inicijativi za osnivanje, Slađana Grujić, sekretarka Odbora SKGO za ekonomski razvoj, kaže za Danas da je na prvom, osnivačkom, sastanku prisustvovalo više od 100 predstavnika opština i gradova, što je pokazalo opravdanost okupljanja lokalnih samouprava oko ideje lokalnog ekonomskog razvoja. Na sastancima je diskutovano o privlačenju investicija, podršci privrednicima na lokalnom nivou, regulatornoj reformi, kao i saradnji javnog i privatnog sektora. Tokom poslednjeg sastanka Mreže, održanog u maju ove godine, učesnici su imali priliku da čuju i iskustva iz Švedske u ovoj oblasti. Teme predstojećeg sastanka 16. i 17. decembra biće ruralni razvoj i podsticaji na lokalnom nivou.

Ljiljana Nikolić, predsednica Mreže za LER i načelnica odeljenja za privredu grada Loznice, kaže da je značaj ove mreže veliki, jer jedni u drugima vide iskrene partnere i savetnike na poslu ekonomskog razvoja. "Ako neka opština želi da pokrene projekat, recimo, osnivanje biznis inkubatora, imamo mogućnost da prikupimo značajne podatke i iskrena iskustva od drugih opština. Jedni od drugih mnogo učimo, a na sastancima sa predstavnicima republičkih institucija iznosimo slična mišljenja. Zalažemo se da preko Mreže za LER iznosimo sugestije na nacionalna strateška dokumenta koja se odnose na ovu oblast. Želimo da se privreda posmatra celovito uz uključivanje poljoprivrede i turizma kao značajnih grana privrede. Ukazujemo na značaj unapređenja čitavog sistema lokalne samouprave, kako bi svaka organizaciona jedinica mogla efikasno da vrši posao iz svoje nadležnosti", ističe predsednica Mreže.

Osnivanje Mreže za LER realizovano je kroz program "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija", koji SKGO sprovodi uz podršku Kraljevine Švedske, a u saradnji sa Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona (SALAR).

Poslovni saveti

U okviru istog programa koji sprovodi sa Kraljevinom Švedskom, SKGO nastavlja da pruža podršku osnivanju poslovnih saveta u pet gradova i opština, koji bi u 2015. trebalo da budu potpuno funkcionalni. Poslovni saveti su oblik institucionalne saradnje javnog i privatnog sektora koji imaju za cilj unapređenje poslovnog ambijenta na lokalnom nivou. U Zrenjaninu, Vrbasu i Topoli organizovani su prvi sastanci sa privrednicima u okviru kojih je razgovarano o ulozi i mogućim funkcijama poslovnog saveta u unapređenju rada lokalne samouprave i stvaranju dobrog poslovnog okruženja. "Sastanku u Topoli prisustvovalo je 15 privrednika, kao i predstavnici lokalne samouprave. Čulo se dosta konstruktivnih predloga i na adresu opštine su upućena pitanja koja se odnose na visinu lokalnih taksi, podsticaje u zapošljavanju, ubrzavanje administrativnih procedura", kaže Jelena Mihajlović Tanasijević iz SKGO-a.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.