“Umetnost uvek treba da bude u modi”

Izvor: Megafon.co, 13.Apr.2021, 19:53

“Umetnost uvek treba da bude u modi”

Slikarka iz Niša Milena Anđelković želi da svi imamo “umetnost za poneti”. Šta to znači, saznajte na njenoj samostalnoj izložbi u Galeriji Art5 od 13. do 22. aprila ili u našem prilogu
Milena kaže za Megafon da je umetnost interesovala odmalena, zato je logičan izbor bio Umetnička škola i kasnije studije umetnosti. Na izložbi u Galeriji Art55 izložene su slike nastale u periodu od 2013. do 2021. godine.
“U skladu sa tim godinama i moja razmišljanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << su se menjala. Izložba nije tematska. U jednom trenutku sam slikala apstraktno. Apstrakciju sam oduvek volela zato što pruža slobodu oku posmatrača, kao i u samom stvaranju. Dok u jednom trenutku sam inspiraciju našla obilazeći evropske metropole. Inspirisala me je street art umetnost.”

Novinar, montaža: Sonja Urošević
Kamera: Sonja Urošević, Timbicus
Muzika: Soul Searching – Causmic
Moda i umetnost Street art inspirisao je Milenu i da 2019. godine krene sa oslikavanjem odeće. Zato se na izložbi nalazi i delić te njene “umetnosti za poneti”.
“Paralelno sa slikama koje sam radila, ideju je pratila i vodila misao o “umetnosti za poneti”. Oslikana odeća koju ja radim inspirisana je street artom, muzikom, poezijom, grafitima, slikama… Smatram da svako od nas u skladu sa svojim vrednostima treba da se trudi da deluje u skladu sa tim vrednostima. Ja sam, recimo, htela da odam svojevrsni omaž slikarima, muzičarima i pesnicima koji su ostavili utisak i uticali na formiranje mene i kao osobe i kao slikara. Tako da se na mojoj oslikanoj odeći nalaze stihovi Žaka Prevera, stihovi Bitlsa, slike Baskijata, Miroa, Kandinskog…”
Oslikanu odeću ranije je izlagala i u Nišu i Beogradu, a u Beogradu je, uz izložbu slika, održala i modnu reviju.
“Onda sam tu ideju uokvirila i nazvala svoj mali brend – Vandal. Vandal u smislu tog bunta koji nosi u sebi, ali ne destruktivno, nego te potrebe da se odskoči od tih uobičajenih stvari. “
Na kraju, Milena zaključuje da umetnost uvek treba da bude u modi.

Nastavak na Megafon.co...






Povezane vesti

BINA

Izvor: Arte, 14.Apr.2021, 11:52

Na 16. izdanju Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA, koja se održava od 22. aprila do 20. maja 2021. godine biće otvorene još tri izložbe: „Nagrada Piranezi”, „Ponesi svoj projekat / BINA kabina” i „Enough is enough”... 

Nastavak na Arte...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.