Umetnošću protiv bolesti: Izložba radova obolelih od cerebralne paralize

Izvor: Blic, 12.Feb.2014, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetnošću protiv bolesti: Izložba radova obolelih od cerebralne paralize

U Kulturnom centru Požege sutra u 18 časova otvora se izložba slikara Darka Babića urađena sa decom i mladima iz Društva za cerebralnu paralizu, dečju paralizu i plegije ove opštine.

Izložba “Restart” rezultat jednogodišnjeg procesa povratka umetnosti i slikarstvu nakon decenijske pauze, Babića koji je i sam član Društva za cerebralnu paralizu.

On je izložbu pripremio sa osmoro dece i mladih iz istog Društva Zoranom Petrovićem, Andrijanom Lučić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Markom Mihajlovićem, Sarom Milčanović, Ivanom Stefanović, Stefanom Mićovićem, Urošem Matijevićem, i Borkom Pavlovićem.

Serija slika pod nazivom „Restart“ svedoči o upornosti, ogromnim fizičkim naporima, ali i odluci Darka Babića da se zagleda duboko u sebe na najiskreniji i najhrabriji način, i da započne novo poglavlje svog umetničkog stvralaštva, ali i sopstvenog života.

Kroz komunikaciju jezikom vizuelnih umetnosti sa decom i mladima sa različitim formama tzv. invaliditeta, nastaju „slikovnice“ zapaženih likovnih svojstava i razvijaju se odnosi njihove najfinije međusobne razmene.

S jedne strane, omogućeno je svakom detetu da se oseti sastavnim delom društvene i umetničke zajednice, da ravnopravno sa umetnikom stvara i učestvuje u prezentaciji zajedničkog dela, a sa druge strane, snaga dečje čiste emotivnosti, neposrednosti i slobode za eksperiment, doprinela je umetnikovoj istrajnosti na ovom putu.

Darko Babić, rođen je u Užicu 1969. a diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u 2000. na slikarskom odseku u klasi profesora Momčila Antonovića. Izlagao na više grupnih i dve samostalne izložbe (Gradska galerija Požega, 2001; Galerija Studentskog kulturnog centra, Kragujevac, 2001)

Upisao jr magistarske studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2001. Radio 2002. u Likovnoj radionici specijalizovanoj za osobe sa Daunovim sindromom, u Beogradu.

Babić je vodio likovnu radionicu sa decom sa invaliditetom u periodu od avgusta do oktobra 2013. u Društvu za cerebralnu paralizu, dečju paralizu i plegije Opštine Požega.

On je i autor je heraldičkog rešenja Grba Opštine Požega.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Izložba Darka Babića u Požegi

Izvor: Blic, 12.Feb.2014

U Kulturnom centru Požege sutra u 18 časova otvora se izložba slikara Darka Babića urađena sa decom i mladima iz Društva za cerebralnu paralizu, dečju paralizu i plegije ove opštine. ..Izložba “Restart” rezultat jednogodišnjeg procesa povratka umetnosti i slikarstvu nakon decenijske pauze,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.