Umesto u obrazovanje, novac ulaže u ZLATNI NAKIT: Predsednica slovačke nacionalne manjine u Srbiji potrošila 400.000 dinara u zlatari

Izvor: Telegraf.rs, 04.Maj.2017, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto u obrazovanje, novac ulaže u ZLATNI NAKIT: Predsednica slovačke nacionalne manjine u Srbiji potrošila 400.000 dinara u zlatari

Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine umesto da novac ulaže u obrazovanje i kulturu Slovaka, odlukom predsednice Ane Tomanove Makanove ulagao ga je u skupoceni zlatni nakit.

Na osnovu računa koji su ovih dana obelodanjeni u javnosti, u roku od deset dana više od 400.000 dinara potrošeno je na kupovinu zlata i to u jednoj istoj zlatari.

Prema podacima do kojih je došao član NSS Pavel Surovi, Odbori za kulturu i obrazovanje NSS u avgustu 2011. godine u roku od nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << dana u jednoj zlatari pazarili su dva puta.

Prvi ceh je iznosio neverovatnih 347.000 dinara, dok je drugi bio skromniji, tek u visini jedne profesorske plate i iznosio je 60.000 dinara. Interesantno da su pojedini članovi Odbora tek posle obelodanjivanja afere upoznati sa šokantnim podacima, gde i kako je završavao novac namenjen unapređenju obrazovanja i kulture Slovaka.

Foto: juznibanat.rs

Nakon toga su usledile i prve reakcije i zahtevi za ostavkom Ane Tomanove Makanove. Takođe, interesantna je i činjenica da je član Odbora za kulturu bio predsednicin suprug, Jan Makan, pa se postavlja pitanje da li je to dodatno uticalo na odluku da se Odbori zloupotrebe.

Odluku je donela predsednica Ana Tomanova Makanova, verovatno u konsultaciji sa stručnim savetnikom Miroslavom Krišanom koji je tu funkciju obavljao od 2010. do 2014. godine. Makanova je u to vreme kao kadar DS obavljala i funkciju potpredsednika vlade APV, dok se Krišan nalazio na čelu Opštine Kovačica.

Inače, protiv Krišana podneto je više prijava zbog malverzacija u Opštini Kovačica, a jedno vreme proveo je i u pritvoru.

Printskrin: Youtube/KTV Bez Cenzure

Kako navodi Surovi, Makanova je potvrdila da je zlato poklonjeno saradnicima iz AP Vojvodine i javnih ustanova.

Da skandal bude veći Makanova je u središte priče uplela i Igora Furdika, tada odlazećeg ambasadora Slovačke Republike. Naime, Makanova je, u dopisu koji je 20. aprila 2017. godine uputila Surovom, navela da su pokloni kupljeni za saradnike iz APV koji su ambasadoru omogućili lov na trofejnog jelena.

Foto: juznibanat.rs

Što dodatno otvara pitanje koliko je koštao odstrel trofejnog jelena. Prema saznanjima portala, odstrel trofejnog jelena u bronzanoj medalji je oko 350.000 dinara, dok onaj u zlatnoj medalji prelazi million dinara.

Pavel Surovi pozvao je predsednicu NSS Anu Tomanovu Makanovu da momentalno podnese neopozivu ostavku i da omogući javnosti i ostalim članovima NSS kontrolu svih računa 10 godina unazad. Prema njegovim rečima, postoje indicije i sumnje da predsednica NSS godinama nenamenski troši novac.

(Telegraf.rs / Izvor: juznibanat.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.