Umesto u budžet-u džepove notara

Izvor: B92, 24.Nov.2014, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Umesto u budžet-u džepove notara"

Sekretar UO AKS Jugoslav Tintor izjavio je da je zakonom o javnim beležnicima "neko skrenuo" budžetski prihod od taksi u privatne džepove notara.

On je istakao i da država zbog toga gubi milione dinara.

"Kolika je šteta, možemo utvrditi samo ako pođemo od podataka koliko su sudovi naplaćivali overu taksi pre uvođenja notara. U sedam osnovnih sudova samo u septembru odliv je iznosio 39 miliona dinara, a u Srbiji radi još 60 osnovnih sudova pa vidite koliki je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << onda gubitak", rekao je Tintor.

On je pozvao Poresku upravu da objavi podatke o iznosu ukupnog prometa koje su ostvarile notarske kancelarije od kako je uspostavljen sistem javnog beležništva u Srbiji.

"Zašto Poreska uprava ne dostavi podatke o ostvarenom prihodu notara u Srbiji u septembru i oktobru nego se barata sa ciframa plaćenog PDV-a iako plaćeni PDV može da se razlikuje od ukupno obračunatog PDV-a. Time se građanima Srbije skreće pažnja sa ključne stvari a to je da neko koristi državni resurs i na osnovu toga ostvaruje ogroman prihod", rekao je Tintor.

Prema njegovim rečima, podaci o ukupnim prihodima notara se drže u tajnosti jer bi u slučaju njihovog obelodanjivanja, postalo "očigledno koliko građani i budžet Srbije gube novca".

"Na osnovu zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, 17. oktobra smo iz Poreske uprave dobili podatak po kome je ukupno plaćeni PDV svih 94 notara u Srbiji za septembar iznosio 9,5 miliona dinara. Sa druge strane, savetnik direktora Poreske uprave Ranko Sokolović izneo je podatak da su notari u septembru na ime PDV-a platili 463.000 dinara. To su cifre koje se dijametralno razlikuju i očigledno je da se njima manipuliše", istakao je Tintor.

Sekretar UO AKS je dodao da prihod u budžetu PDV-a, za koji Poreska uprava tvrdi da su ga uplatili notari, "u stvari nije trošak notara već građana kojima se na iznos notarske usluge dodaje i PDV".

Tintor je najavio da će AKS pokrenuti akciju prikupljanja 100.000 potpisa građana radi raspisivanja referenduma o budućem statusu javnih beležnika u Srbiji.

On je dodao da će advokati održati novi protest ispred Vlade Srbije u četvrtak, 27. novembra u 12 časova.

Advokati u Srbiji štrajkuju od 17. septembra zahtevajući smanjenje paušalnog poreza i promene više zakona kojima bi se sprečila dalja "diskriminacija advokata u odnosu na javne beležnike".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.