Umesto škole, besplatne radionice

Izvor: B92, 22.Mar.2015, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto škole, besplatne radionice

Zbog zahtevnog nastavnog programa, osnovci su često primorani da uzimaju dopunske časove, ali mnogi roditelji nemaju novca da plaćaju privatne nastavnike.

Zato su se pojedini roditelji u Novom Sadu udružili i organizuju besplatne radionice. U vreme štrajka, kada učenici neminovno zaostaju u gradivu, ove radionice su još značajnije.

Dok prosvetari štrajkuju i sa Vladom dogovor ne postižu, đacima zbog gubitka časova, ostaju rupe u znanju. Od početka štrajka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izgubili su više od stotinu časova. U takvoj situaciji, kada prosvetari najavljuju i ukidanje svih aktivnosti mimo časova, prošlogodišnji projekat jedne mame iz Futoga, dobio je na značaju.

"Velika količina materije koju ova deca treba da pripreme za prijemni i sama činjenica da je štrajk u toku i neizvesnost do kada će on trajati nagnala je i nas roditelje sa Novog naselja da se organizujemo i jedan jako lep primer Violete Maksović, odnosno "Veselog voza", smo praktično prepisali i primenili kod nas”, navodi Branka Mijić.

Violeta Maksović organizovala je prošle godine besplatne radionice za osnovce, a sve pod okriljem Udruženja "Veseli voz", koje je otvorila. Učenicima sedmog i osmog razreda dopunske časove iz matematike i srpskog drže studenti završnih godina studija ili nezaposleni profesori.

"Najvažnije je raditi na samopouzdanju dece, ovo su osetljive godine, i oni imaju krizu, svi žele dobre škole da upišu, ne znaju kako će proći i zato je važno da budu sigurni u sebe. Što više budu radili sigurna sa da rezultat neće izostati”, ističe Maksovićeva.

U to je uverena i Maja Savić, student novosadskog FTN-a. Ona sa osmake i sedmake priprema za prijemni iz matematike.

"Na pravom su putu, to ste odlično rekli. Da sve znaju, da ono što se ne radi u školi, da i to uvrste.Sa znanjem koje steknu u školi vrlo dobro barataju, ne savršeno, ali zato smo i ovde i zato smo mi na ovom mestu i u pravim su rukama da sve to savladaju i te rupe popune”, smatra Savićeva.

Ideja o besplatnim dopunskim radionicama sve više je prihvaćena kod roditelja, jer većina njih nije u mogućnosti da plaća takve časove. Roditeljima na Novom naselju Saveti mesnih zajednica ustupili su prostor za nastavu, a roditelji finansiraju samo kupovinu neophodnog pribora za časove. Predavači rade bez nadoknade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.