Izvor: Blic, 15.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto plate - potvrde

Umesto plate - potvrde

BOR - Članovi Skupštine malih akcionara nekadašnjeg trgovinskog giganta 'Centroistok' iz Bora upozorili su Miodraga Lupulovića, većinskog vlasnika, da još nije uplatio dve od tri rate za kupovinu preduzeća, te je državi dužan 434.850 evra, pa je po zakonu ugovor sa njim odavno trebalo da bude raskinut. S druge strane, Lupulović kaže da kada bi od Agencije mogao da povrati novac koji je dao prilikom kupovine preduzeća, odmah bi prihvatio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da ga vrati bez dinara nadoknade za svoja ulaganja.

Rok da Lupulović uplati novac istekao je u decembru, nakon čega je Agencija za privatizaciju uputila Ministarstvu za privredu i privatizaciju predlog za raskid ugovora, ali radnici sumnjaju da neko u ministarstvu štiti novog vlasnika.

- Nije nam jasno kome je stalo da toleriše Lupulovića kad je zakon jasan. Nisu nam jasni ni opštinski čelnici koje smo upozoravali da, izbegavajući obaveze, Lupulović nanosi štetu i budžetu, jer po zakonu opštini pripada pet odsto od prodaje firme. To znači da je grad uskraćen za 22.000 evra. Ni sam ne znam koliko smo puta uputili dopis predsedniku opštine Draganu Veličkoviću - kazao je predsednik UO Udruženja malih akcionara Branislav Živanović.

On je podsetio da je 'Centroistok' jedna od prvih firmi koja je privatizovana u Boru, da je broj zaposlenih sa 404 smanjen na 130, da se radnicima ne uplaćuju porezi i doprinosi, a umesto novca zaposleni platu primaju kroz potvrde kojima mogu kupiti robu u toj firmi, a dugovanja su se do 2005. godine procenjivala na preko 40 miliona dinara, što je obezvredilo akcije.

Nadležnima je upućen apel da preispitaju ugovor kojim je Lupulovićeva firma 'Mlinolup' preuzela pekaru 'Centroistoka', jer sumnjaju da je u tom slučaju bilo 'štimovanje papira', ali i da zaustave rasprodaju delova ovog preduzeća koji sadašnjem vlasniku nisu atraktivni. Firma 'Mlinolup' preuzela je i samoposlugu u centru Bora i 'Staru tržnicu' kod gradske pijace.

Lupulović je ranije rekao da je 'Centroistok' zreo za vanredno stanje, jer u dokumentaciji o potraživanjima i dugovanjima pre kupovine nije navedeno realno finansijsko stanje preduzeća. S. Trifunović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.