Umesto imovine dobili spiskove

Izvor: Vesti-online.com, 03.Dec.2015, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto imovine dobili spiskove

Potomci Josipa Broza nikako da dođu do imovine svog oca i dede jer i tri i po decenije posle njegove smrti nije okončan ostavinski postupak.

Rasprava zakazana za 1. decembar odložena je za 15 dana nakon što su Titovim potomcima uručeni novi spiskovi s imovinom koja bi mogla biti deo ostavine.

- Dobili smo dodatne spiskove u kutijama, verovatno ima hiljadu strana. Jedno su spiskovi, a drugo je šta stvarno još postoji sa tih spiskova. Sve je to farsa s namerom da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << se ne otkrije ko je šta ukrao - komentariše za "Vesti" Titov unuk Joška Broz.

On je zajedno sa sestrama Zlaticom i Svetlanom u prisustvu advokata bio na ostavinskoj raspravi pre tri dana. Osim njih, pravo na nasledstvo imaju i Titov sin Mišo i unuk Edvard.

Brozova porodica već godinama ukazuje da je veliki broj predmeta koje je posedovao ukradena.

- Slučaj Titove zaostavštine najveća je pljačka u istoriji Jugoslavije. U jednom trenutku bilo je oko 2.700 umetničkih slika. Drugi popis tih slika već je pao na 1.500, a poslednji je pokazao da ih je ispod 1.000 - ukazao je svojevremeno narodni poslanik Dragoljub Mićunović koji je o tom problemu više puta govorio u parlamentu.

Osim Brozovim naslednicima, spiskovi su uručeni i pravnim zastupnicima porodice Karađorđević, koja tvrdi da ima pravo na deo imovine.

- Ako postoji ono što je njihovo, treba da im se da. Niko to od nas ne spori. Videćemo da li je država u ono vreme za to platila ili nije - kaže Joška Broz.

Joška Broz kaže da su ga ranije zvali na izložbe Titovih predmeta.

- Jednom sam na izložbi oružja nabrojao pet pušaka kojih nema i od tada me više ne zovu - kaže Titov unuk.

Sporno je šta Titovi potomci mogu da naslede, a šta je deo poklona koje je on dobio kao predsednik koji ostaju  državnom vlasništvu. Prvi zahvet za ostavinskim postupkom pokrenut je još 1983. Inicirao ga je sin Žarko koji je u međuvremenu umro, kao i Titova udovica Jovanka.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.