Umesto državne, čekaju pomoć javnosti

Izvor: RTS, 20.Apr.2013, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto državne, čekaju pomoć javnosti

Proteklih sedmica čitava Srbija davala je pomoć za obolelu devojčicu Tijanu Ognjanović. Njen slučaj još jednom je otvorio pitanje obolelih građana u Srbiji, koji se ne leče o o trošku države. Njihov život i dalje zavise od javnih apela i humanitarne pomoći.

Slučaj Tijane Ognjanović, devojčice za koju je proteklih sedmica pomoć davala čitava Srbija - još jednom je otvorio pitanje obolelih građana u Srbiji čije lečenje se ne plaća iz državne kase. Njihov život >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i dalje zavisi od javnih apela i humanitarne pomoći.

Tijana, Tamara, Anita, Vanja - njima je bila potrebna pomoć nadležnih institucija da bi nastavile da žive, ali je ona izostala. Neke od njih imale su sreću da na lečenje odu zahvaljujući pomoći dobrih ljudi. Drugi i dalje sa neizvesnošću čekaju vest da li će imati dovoljno novca za lečenje.

"Svaki sat i po vremena supruga pošalje poruku i onda proveravamo koliko je leglo da li je leglo i kažem vam psihički je jako teško. Ali gledamo u nju i nema stajanja. Videli smo da od države nema ništa i idemo sami da se izborimo za nju", priča otac obolele devojčice Miodrag Balaž.

Transplantacija srca u inostranstvu samo je jedna od usluga koje ne finansira država. Iako su sredstva ograničena, rešenje bi moglo biti formiranje posebnih fondova, poručuju nadležni.

"Razgovarala sam sa direktorom Fonda o novim modalitetima osiguranja, u kojima će pored osnovnog osigiranja, oni koji mogu učestvovati u raznim drugim modalitetima, izdvajanjem veće sume novca, a princip solidarnosti moraće još dugo da postoji", kaže ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Na inicijativu LDP-a, predsednik Skupštine, obećao je da će u najkraćem roku formirati radnu grupu koja će raditi na rešenju tog pitanja.

"Nekoliko zakona treba promeniti. Zakon o zdravstvenoj zaštiti i osiguranju i ako je moguće već do kraja ove godine uraditi rebalans budžeta. Zbog toga što verujemo da se sredstva za lečenje ovakvih teških slučajeva i retkih bolesti moraju naći na sistematski način i ne tako što će sve zavisiti od solidarnosti i humanosti. Novca u ovom trenutku ima, ima ga u budžetu na onim pozicijama, a koji govore o lečenju retkih bolesti", kaže poslanik LDP-a Bojan Đurić.

Iz skupštinskog odbora za zdravlje i porodicu apeluju i na Ministarstvo zdravlja i Republički fond da se to reši sistemski.

"Moramo menjati postojeći pravilnik. Ja predlažem da ga menjamo što pre. Predlažem da formiramo stručnu komisiju koja bi odlučivala gde da šaljemo decu i da država pokrije te troškove. Nedopustivo je da gledamo kako se roditelji grčevito bore za život svoje dece", kaže predsednik Skupštinskog odbora za zdravlje i porodicu Dušan Milisavljević.

Dok se zakonski ne pronađe način kako pomoći deci kojoj je neophodno lečenje u inostranstvu - pitanja koliko košta život i ko se bori za bolesnu decu u Srbiji - i dalje će mučiti porodice obolelih.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.