Umesto Tita, u Barseloni je sada šef Tata!

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jul.2013, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto Tita, u Barseloni je sada šef "Tata"!

Herardo "Tata" Martino je novi trener Barselone. Otklonjene su sve dileme oko naslednika Tita Vilanove. Barselona je danas okončala pregovaračku misiju u Argentini i sportski direktor Andoni Zubizareta dovodi iskusnog stručnjaka na klupu, prenosi "Mocart sport".

 "Tata" će biti domaćin na stadionu "Kamp Nou"  

Martino će potpisati trogodišnji ugovor, a uz sebe dovodi pomoćnika Elvija Paolorosa i Horhea Pautasa. Paoloroso mu je prvi asistent, a Pautaso >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << stručnjak zadužen za fizičku pripremu ekipe. Martino i njegovi saradnici će u utorak doputovati u Barselonu, ali neće putovati sa ekipom u Minhen na prijateljsku utakmicu protiv Gvardiolinog Bajerna.

 

Argentinac je veći deo igračke karijere (16 godina) proveo u Njuels Old Bojsu gde mu je trener bio Marselo Bijelsa, od koga je i upijao trenersko znanje. Bijelsa je često bio okrutan prema njemu jer ga je smatrao velikim potencijalom i sjajnim tehničarem, ali i lejnjivcem koji ne voli da trenira. Pod Bijelsinim komandama je postao borac i mnogo bolji igrač. Potom je prešao u Tenerife gde je igrao četiri sezone. Nadimak "Tata" mu je od malih nogu ostao za sva vremena.

"Ni ja ne znam zašto su me tako prozvali, ali već 30 godina sa odazivam na to ime, mnogi moji prijatelji i ne znaju kako mi je pravo ime, a čak me i sin odmilja zove Tatito“, rekao je jednom prilikom Martino.

 

Trenersku karijeru je počeo u skromnom Platenseu, odakle je prešao u Instituto, a potom je usledio bum u Paragvaju gde je vodio Libertad i Sero Portenjo, što ga je preporučilo za selektora Paragvaja sa kojim je izborio plasman na Mondijal i doveo reprezentaciju do finala Kopa Amerike.

 

Konačno je tada dobio priliku da sedne na klupu voljenih Njuels Old Bojsa. Klub koji je bio na ivici ispadanja doveo je do šampionske titule i polufinala Kopa Libertadores.

 

Poput mentora Bijelse insistira na pas igri, ali i borbenosti svojih igrača do krajnjih granica. Neguje ofanzivan fudbal, ali bez zanemarivanja strategije i obaveza u defanzivi. Nedavno su ga želeli Malaga i Real Sosijedad, a pominjao se i kao rezervna opcija Real Madrida ako ne dođe Anćeloti.

"Divim se Bijelsi, Pelegriniju i Gvardioli. Takođe, cenim Hejnkesa i Klopa. Gvardiolin stil mi se najviše dopada jer pas igra je osnova fudbala. On poštuje loptu i njen posed", rekao je Bijelsa nedavno.

 

Ali, za razliku od Bijelse koji je bez obzira na terenersku genijalnost etiketiran kao gubitnik jer posustaje kada je najvažnije i nije se naosvajao pehara, Martino ima prilično dobar bilans i solidno popunjenu trofejnu vitrinu.

 

Preporuka za klupu Barselone mu je svakako bilo i poznastvo sa porodicom Mesi i prijateljstvo sa Horheom Mesijem, ocem prve zvezde Barselone. Naravno, upoznali su se u Rozariju odakle su Martinovi voljeni Njuelsi i odakle je porodica Mesi. Martinov pomoćnik Adrijan Korija je čovek koji je u Rozariju trenirao Mesiju u periodu od njegove 11. do 13. godine. On je tada insisitirao kod čelnika Njuelsa da plate lečenje Lionelu koji je imao poremećaj rasta, ali je to klub odbio i Leo je zabršio u Kataloniji. Ostalo je istorija.

"Sviđa mi se kako Martino radi, sjajan je trener. Dovoljno je videti šta je uradio sa Njuelsima i kako je tim igrao lep fudbal. Stekao je svačiji respekt", rekao je nedavno Mesi.

 

Divljenje je obostrano.

"Šta ja mogu reći novo o Mesiju? Na individualnom nivou, nema ničega što bih mogao da ga naučim", istakao je Martino.

 

Sada su im se sudbine konačno ukrstile, Barselona je izabrala Argeninca pre svog đaka Luisa Enrikea, što znači da klub ima ogromno poverenje u trenera koga Južna Amerika duboko poštuje, a Evropa će mu tek suditi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Umesto Tita, u Barseloni je sada šef "Tata"!

Izvor: Dzungla.org, 22.Jul.2013

Herardo „Tata“ Martino je novi trener Barselone. Otklonjene su sve dileme oko naslednika Tita Vilanove. Barselona je danas okončala pregovaračku misiju u Argentini i sportski direktor Andoni Zubizareta dovodi iskusnog stručnjaka na klupu, prenosi „Mocart sport“. . OpširnijeVesti Online

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.