Umešna ekranizacija istorijskog događaja

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jan.2013, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umešna ekranizacija istorijskog događaja

Na predstojećim Soloturnskim danima filma u Švajcarkoj (Solothurner Filmtage) Luka Popadić, reditelj iz švajcarskog grada Badena, predstaviće svoj kratkometražni film “Crveni sneg” ("Roter Schnee"). Radnja filma je smeštena u doba nemačke okupacije Srbije za vreme Drugog svetskog rata.

Srbija je 1941. godine pod okupacijom nemačke vojske, partizani pružaju otpor. Prilikom napada gine jedan nemački vojnik, a krivac je poručnik Mihael Berg. U takvim slučajevima nemački >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << vermaht neguje surovu praksu: kao odmazda, stotinu nasumice odabranih srpskih civila biva streljano za svakog ubijenog nemačkog vojnika.

"Nisam želeo u rat. Ne želim da na svojoj savesti nosim još sto ljudi", izgovara poručnik Berg u filmu "Crveni sneg" reditelja Luke Popadića iz Badena, koji će krajem meseca biti prikazan na Soloturnskim danima filma.

Mladi poručik Berg se nalazi pred ultimatumom svog nadređenog majora: ukoliko uspe da uhapšenog Srbina Petra ubedi da oda svoje drugove, major će napraviti izuzetak i neće sprovesti uobičajenu odmazdu.

Berg se zbog ultimatuma nalazi u bezizlaznoj situaciji. Ne bi li sprečio smrt stotinu nedužnih, on pokušava da izvuče informacije od zatvorenika pri čemu primenjuje i metode mučenja.

"Radi se o teškoj priči koja je zasnovana na istinitim događajima", izjavio je reditelj Luka Popadić za švajcarski dnevnik "Argauer cajtung".

Na kratkometražnom filmu u trajanju od 23 minuta radio je pune dve i po godine. Posle prošlogodišnje projekcije filma "Edmund u Kneževcu", "Crveni sneg" je drugi Popadićev film koji se prikazuje na Soloturnskim danima filma.

Slike koje ostavljaju bez reči

Umešna scenografija "Crvenog snega" ostavlja gledaoca bez reči. Popadićeve scene stvaraju tmurnu i istovremeno izrazitu filmsku atmosferu. Sa druge strane priča je ozbiljna i stravična.

Reditelj Luka Popadić je srpskog porekla, njegov deda je 40-tih godina bio ratni zarobljenik, a kasnije je emigrirao u SAD. Njegovi roditelji su 70-tih godina otišli u Švajcarsku. Tridesetdvogodišnji Luka Popadić je rođen Badenu a odrastao je u obližnjem Nusbaumenu.

Roditelji su mu rano umrli, braće i sestara nema. Nakon što je u 21. godini ostao sam, neko vreme je studirao istoriju i političke nauke na Ciriškom univerzitetu, završio je školu oficira pri Švajcarskoj vojsci, a kasnije radio kao grafičar u Berlinu.

"Znao sam da sam želeo da radim nešto kreativno. I zato sam probao sve što mi je pričinjavalo zadovoljstvo", kaže Popadić. Taj put istraživanja ga je odveo drugoj grani njegove rodbine, u Čikago. U SAD-u je radio kao asistent režije jer njegov rođak radi kao reditelj dokumentarnih filmova. "U to doba mi je postalo jasno da želim da postanem reditelj".

Pošto je želeo da jedno vreme živi u zemlji svojih roditelja, prijavio se za studije filma u Srbiji. Od 2007. godine studira režiju na Fakultetu dramskih umetnosti na Beogradskom univerzitetu. "Primaju samo jednog od deset kandidata. Ima nas samo sedmoro na klasi", kaže Popadić. Danas živi na relaciji Srbija-Švajcarska.

Široka finansijska podrška

"Bio sam zapanjen činjenicom koliko sam u mnogim stvarima drugačiji od mojih kolega sa studija. U Srbiji me nazivaju Švajcarcem, dok sam u Švajcarskoj Jugo", kaže Popadić.

Mnoge švajcarske institucije podržavaju Popadića u njegovom filmskom stvaralaštvu.

"Veoma sam zahvalan na tome. Moj rad ne bi bio moguć bez finansijske pomoći".

I kratkometražni film "Crveni sneg" dobija široku finanskijsku podršku, između ostalog od kuratorijuma kantona Aargau (ustanove koja odlučuje o dodeli stipendija i nagrada u oblasti kulture), Radio-televizije Švajcarske, grada Badena i opštine Obersigental, piše "Argauer cajtung".

Film "Crveni sneg" biće prikazan na Soloturnskim filmskim danima 26. januara u 12 časova i 30. januara u 12.15 u Soloturnu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.