Izvor: Politika, 15.Okt.2014, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umeju li krave da plaču?

Godinama mi pred očima promiču slike krava u TV reklamama, zatim slike i crteži u pisanim medijima koji se uglavnom obraćaju deci kao najvećim potrošačima mleka. U reklamama su prikazani idilični prizori srećne kravice sa cvetom na glavi kako pase zelenu travu na sunčanom proplanku. Korišćenju krava u propagandne svrhe nisu odoleli ni naši političari. U svojim predizbornim kampanjama oni ponosno hodaju štalama među kravama. Što bi trebalo da predstavlja metaforu za blagostanje i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << napredak naše posustale poljoprivrede. Koliko je taj privid daleko od istine? Isto onoliko koliko su data predizborna obećanja bila daleko od realnosti.

Mom iskusnom oku pratioca kravljih prilika nije promakao debeli lanac kojim su one vezane i žute etikete na ušima umesto cveta.

Etikete su dokaz da su krave prebrojane i da su u sistemu. Šta to znači? Vezane su lancima u svojim boksevima i ne mogu da se pomere ni korak, ne izlaze napolje i ne viđaju sunce. Samo one znaju koliko su im noge utrnule i koliko ih to boli. Hrane ih stočnom hranom koja može sadržati herbicide, pesticide, GMO ili aflatoksin i tada im se daje zeolit. Da bi što više imale mleka daju im se hormoni, a kada dobiju infekciju od česte muže električnim muzilicama – dobijaju antibiotike. Putem veštačkog osemenjavanja stalno se drže bremenitim da bi konstantno davale mleko. Kada treba da se otele puštaju ih da malo hodaju kako bi im se učvrstili atrofirani mišići i zatim im vrlo brzo oduzimaju telad. One samo jedu i bivaju muzene, one su mašine za mleko. Čim prestanu da ga daju šalju se u klanicu sve sa žutom etiketom na ušima. Sve ovo liči na sekvencu iz nekog naučnofantastičnog filma sa elementima preuzetim iz arsenala metoda nacističkih doktora. Žute etikete na kravljim ušima neodoljivo me podsećaju na žute trake sa Davidovom zvezdom.

Ni u seoskim gazdinstvima situacija nije bolja. Kako se dogodilo da je srpski seljak, koji je vekovima brinuo o svom blagu (ako treba i u štali je spavao sa bolesnom Belkom), postao njihov mučitelj i tamničar? Zašto krave ne vide ni bika, ni sunca, ni meseca? Zašto ne pasu travu na pašnjacima plodne i zelene Srbije? Kakvo je mleko koje daju ove krave zatočenice a piju ga naši mališani? Ako majka koja doji ima neki stres ili bol beba odbija njeno mleko, ono postaje „ljuto”. Ovo mleko je, kakav god da mu je nutritivni sastav, loše jer nosi energetski zapis bola i patnje. Raduje pojava organskih farmi koje u prevodu znače da na njima krave pasu travu kao što su to vekovima činile pre nego što se neko zbog pohlepe i lenjosti, a vođen okrutnošću neviđenih razmera, nije dosetio da ih veže i zatvori. Krave na drugim farmama moraće da sačekaju ulazak Srbije u EU, kada će im svanuti jer će tada tačno biti propisano koliko metara treba da imaju prostora i koliko treba da budu dnevno na otvorenom. Dok se to ne dogodi oni imućniji će piti skuplje organsko mleko, a mi ostali pa i naša deca mleko natopljeno kravljim suzama.

Filolog orijentalistike

Rada Joković

objavljeno: 15.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.