Umeće donošenja odluka

Izvor: Politika, 28.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umeće donošenja odluka

Kad se spomene intuitivno odlučivanje, pa još na poslu, mnogi sumnjičavo odmahnu glavom. Od odluka koje nemaju uporište u činjenicama, uglavnom se zazire: kakva crna intuicija, ta, nije život španska serija!

Zašto ipak ne treba zanemarivati unutrašnji glas?

Intuitivno znanje je napredna tehnika spoznaje. Zato što se oslanja na ono što svom snagom radi za vas, na vašu podsvest: pri susretu s novom situacijom podsvest sama pronalazi veze sa prethodnim iskustvom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Vrlo je verovatno da se vi možda i ne sećate svih detalja u vezi sa prethodnim iskustvima i, čak, kada biste se i setili, verovatno bi vam bilo teško da izrazite šta ste iz njih naučili. Ipak, vaša podsvest se seća naučenog! I ne samo to, ona je u stanju da brzo skenira nove okolnosti, da ih prebaci u doživljenu iskustvenu šemu i pošalje vam signal o tome.

Taj znak dolazi kao vaš unutrašnji glas i najverovatnije govori jezikom vaših osećanja. Na primer, može da se dogodi da osetite nelagodnost pred nekim izborom ili u vezi sa nekim rešenjem. Zvuči poznato?

Baš u tome je uloga intuicije: da se brzo probije kroz nestrukturisane podatke i prevaziđe jaz i eventualne raskorake u informacijama koje su dostupne. To ne znači da tu za vas lično više nema posla: i intuicija može da omaši ako neki važni delovi slike nedostaju ili su pogrešno shvaćeni.

Zato je neophodno valjano protumačiti signal koji šalje podsvest: ukoliko ste loše raspoloženi, i vaš unutrašnji glas može da poprimi taj negativizam. Slično je i ako ste radosni, sve se onda učini lepo i lako. Dakle, ako želite da stvarno čujete šta poručuje unutrašnji glas, morate ga osloboditi osećanja – proživite ih i pustite da odu. Prošetajte. Uradite nešto za sebe. Udahnite i otkopčajte svoj um.

Najbolji rezultati se postižu kombinovanjem analitičkog, racionalnog pristupa i intuicije. Nije loše da prvo staloženo o svemu razmislite. Bacite na papir svoje opcije i kriterijume, zašto da ne, tako ćete ih lakše vrednovati. Zapišite ključne stvari i činioce koje valja imati na umu pri odlučivanju. Time što poštujete proceduru nahranićete i podsvest svim relevantnim podacima.

Oduprite se nalogu da zbog novca uradite nešto što se protivi vašim načelima, nešto zbog čega biste sutradan mogli da se osećate loše ili da (naravno, opet zbog novca) ništa i ne pokušavate da promenite. Imajte u vidu da se pod zastavom "nužnih kompromisa" često provlače nemoć i beščašće.

Kurs koji je najlakše održati sastoji se upravo u ovoj, dobitnoj, kombinaciji intuicije i razuma. Ovakav kompas je nepogrešiv, a, osim što je dobar za posao, vodi i ka tome da više zavolite sebe. Što vam opet pomaže da budete bolji na poslu!

--------------------------------------------------------------------------

Čemu služe skrupule

Kada imate obzira prema drugima, i kada slušate svoj unutrašnji glas, život je naprosto – jednostavniji. Činjenica je da će se većina radije opredeliti za poštenje i iskrenost, kao i to da dosta menadžera čini stvari koje su – korisne.

Ako imate skrupula, pre svega nikad ne morate da pamtite šta ste kome rekli. Ako se uvek držite istine, ne morate da brinete. Obzirni ljudi su i efikasniji: ako u svakom trenutku znate da radite pravu stvar, lakše će vam biti da je poduprete i svojim autoritetom i pogurate ka uspehu.

Naposletku, nimalo nevažno: kada vas ne muči unutrašnji glas, i ne borite se sami sa sobom – čvršće spavate.

Jelena Jovanović

[objavljeno: 28.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.