Izvor: Blic, 17.Feb.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ultra tanki televizori debljine samo šest i po milimetara

Američki sajam tehnologije „Konzjumer elektroniks šou” ukazao je na novi pravac nadmetanja proizvođača TV prijemnika: trka za sve većim dijagonalama ekrana čini se da je obustavljena.

Ono na čemu proizvođači TV aparata trenutno rade su LED tehnologija, frekvencija koja se meri većim brojem herca, raskošnija oprema, tanji ekrani.

JVC najavljuje televizor sa ekranom na bazi tečnih kristala (LCD tehnologija), rezolucije 1920X1080 i sa LED pozadinskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osvetljenjem. Njegova debljina iznosi samo 6,5 mm, a ukupna težina 5 kg, tako da prilikom montiranja na zid ne bi trebalo da bude problema ni ako je u pitanju pregradni zid od impregniranih gipsanih ploča. Ubrzo nakon što je JVC objavio vest o ovom proizvodu, i „Samsung” je dao na znanje da na tržište iznosi LCD televizor debljine 6,45 mm.

U poređenju s tim, televizor LH95, čiji je proizvođač LG, a debljina 2,45 cm, deluje gotovo predebelo. Južnokorejski proizvođač, međutim, ističe da njegov televizor zato ima frekvenciju slike od 240 herca, što je drugi veliki trend za 2009.

Pored ravnog televizora sa frekvencijom od 240 herca, LG namerava da ponudi i LCD televizor sa 480 slika u sekundi. Time bi manja oštrina i kašnjenje prilikom snimanja pokreta i kruženja kamere definitivno postali stvar prošlosti. Ovu „trku u hercima” pokrenuo je prošle godine „Soni”.

Još 2008. aktuelna tema je pozadinsko osvetljenje na bazi LED tehnologije koje štedi električnu energiju, recimo kod „Filipsovog” modela. U ovoj godini mogu se očekivati novi LCD televizori sa ovom tehnologijom. Prednost u odnosu na uobičajeno osvetljenje uz pomoć katodnih cevi (CCFL): umesto manjeg broja svetlosnih izvora u televizoru se nalaze hiljade LED dioda koje se angažuju po grupama, kako bi sliku osvetljavale na onim mestima gde je to potrebno. Ako deo ekrana treba da ostane zamračen, LED elektronika se u toj oblasti jednostavno isključuje. Slika time deluje sa više kontrasta, odnosno crna boja se prikazuje kao potpuno tamna.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.