Izvor: B92, 07.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uloga plavih šlemova u Potočarima

Hag -- Bivši pripadnik Holandskog bataljona u Srebrenici dovršio svedočenje na suđenju za Srebrenicu.

Major Ron Ruten odgovorao je na pitanja odbrane sedmorice oficira vojske i policije bosanskih Srba, optuženih za zločine u Srebrenici i Žepi počinjene u leto 1995. godine. On je smatrao da su neki holanski vojnici otišli predaleko "u udovoljavanju srpskim zahtevima, tako da je izgledalo kao da holandski vojnici učestvuju u deportaciji muslimanskih izbeglica."
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Holandski oficir svedočio je protekle sedmice, a tužilac je u dokaze uveo i njegov iskaz na suđenju bivšem komandantu Drinskog korpusa Vojske republike Srpske, generalu Krstiću.

On je opisao događaje uoči i nakon što su 11. jula 1995. godine u enklavu pod nominalnom zaštitom UN ušle Mladićeve snage.

Ruten je tada imao čin poručnika i, kao koordinator patrola i jedan od obaveštajnih oficira Holandskog bataljona UN, nalazio se u bazi u Potočarima gde su utočište potražile hiljade izbeglica iz Srebrenice.

Njegovom svedočenju o postupku "evakuacije" tih izbeglica, odbrana sedmorice optuženih posvetila je veći deo svog unakrsnog ispitivanja.

Ruten je, naime, opisao kako se nije slagao sa postupkom svog kolege, poručnika Van Dajna, koji je sa vojnicima iz svog voda pružao pomoć u onome što su Srbi nazivali "evakuacijom" izbeglica, a njemu izgledalo kao "nacistička praksa".

Ruten je smatrao da je Van Dajn "otišao predaleko u udovoljavanju srpskim zahtevima, tako da je izgledalo kao da holandski vojnici učestvuju u deportaciji muslimanskih izbeglica."

A to je, po njemu, bilo utoliko pogrešnije što holandski vojnici nisu bili u poziciji da kontrolišu da li će baš sve izbeglice dospeti do autobusa niti da li će autobusi zaista biti upućeni na teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

Odbrana je Rutenov stav nastojala da iskoristi kao potvrdu da su evakuaciju izbeglica iz Srebrenice zapravo organizovali holandski plavi šlemovi a ne pripadnici Vojske RS.

Na pitanje branioca Pitera Hejnsa da li je i nalog Ujedinjenih nacija bio da se "pruži pomoć" u evakuaciji izbeglica, Ruten je odgovorio da je precizna formulacija glasila "pružanje podrške", što se prema njegovoj oceni, nije uklapalo u aktivnosti Van Dajna i njegovih vojnika.

Odbrana Ljubiše Beare otišla je i korak dalje, sugerišući da su holandske vlasti nastojale da prikriju tu činjenicu, sprečavajući Rutena i druge koji su delili njegovo mišljenje da to i izjave u okviru parlamentarne istrage o srebreničkim događajima.

Međutim, na pitanje Bearinog branioca Džona Ostojića da li bi ga išta moglo sprečiti da kritikuje nekog od njegovih kolega, Ruten je odgovorio: "Ne, ni sada ni tada".

Suđenje sedmorici oficira vojske i policije bosanskih Srba nastavlje se u ponedeljak iskazom još jednog pripdanika prislušne službe Armije BiH koja je snimala radio i telefonske komunikacije oficira VRS u julu i avgustu 1995. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.