Ulice u mraku

Izvor: Blic, 11.Sep.2010, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulice u mraku

Svi oni koji su proteklih dana iz svojih domova izašli oko pola šest, zatekli su mrkli mrak na ulici jer ulično osvetljenje nije radilo. U preduzeću „Javno osvetljenje” objašnjavaju da se satnica uključivanja i isključivanja osvetljenja menja na svakih deset dana i da ne prati promenu vremena izlaska i zalaska Sunca.

- Svakodnevno kolima putujem na posao i krećem pre šest ujutru. U proteklih nekoliko dana vozila sam sa dugim svetlima, jer je grad u to vreme u potpunom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mraku. Strašno je što nadležni ne mogu da reše problem sa osvetljenjem jer ovakva situacija lako može da dovede do saobraćajnih nesreća - žali se Gordana Zarić, koja svakoga jutra putuje kolima sa Voždovca na Novi Beograd.

Tokom cele godine na svakih deset dana menja se vreme paljenja i gašenja noćnog osvetljenja, što je utvrđeno kalendarom koji je usvojila Gradska skupština.

- Problem je u tome što se svakodnevno menja vreme izlaska i zalaska Sunca, pa je na ulicama mrak, ukoliko nije istekao taj deseti dan kada se prema kalendaru koriguje noćno osvetljenje. Čitava zbrka nastaje zbog procedure, jer paljenje i gašenje sijalica zavisi od signala koji u električnu mrežu šalju operateri EDB-a, prema ustaljenom kalendarskom programu - kaže za „Blic" Miroslav Lutovac, direktor preduzeća „Javno osvetljenje".

Prema njegovim rečima postoji inicijativa „Javnog osvetljenja" i građana za uvođenje daljinskog paljenja svetla kojim bi se pratila promena satnice izlaska Sunca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.