Ulica Milana Nedića? Sramota, uvreda i kršenje Ustava

Izvor: B92, 02.Dec.2017, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ulica Milana Nedića? Sramota, uvreda i kršenje Ustava"

Novi Sad -- Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je hitnu reakciju nadležnog tužilaštva zbog postojanja ulice Milana Nedića u Aranđelovcu.

"Postojanje ulice sa nazivom Milana Nedića uvreda je za sve građane Srbije, a predstavlja i drastično kršenje člana 49. Ustava Republike Srbije, koji zabranjuje izazivanje verske, nacionalne i rasne mržnje", navodi se u saopštenju LSV-a u kome se Nedić naziva ratnim zločincem i kvislingom.

U saopštenju se podseća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je Nedić u toku Drugog svetskog rata bio predsednik "marionetske Vlade nacionalnog spasa", koja je blisko sarađivala sa nacističkim okupatorom.

"Odgovorna je za učešće u masovnim ratnim zločinima nad Romima, Jevrejima i političkim neistomišljenicima", tvrdi se u saopštenju.

LSV smatra da je nedopustivo ćutanje državnih organa na sramotno postojanje ovog naziva ulice u Aranđelovcu, te zahteva hitnu reakciju i sankcije protiv odgovornih lica.

"Politika tolerancije prema fašistima je apsolutno pogrešna i veoma štetna po Srbiju", poručuje LSV.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.