Ulazna vrata – ogledalo doma

Izvor: Politika, 05.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulazna vrata – ogledalo doma

Ulazna vrata u kuću ili stan brižljivo se biraju jer govore mnogo o ukućanima. Osim što pružaju odgovarajuću bezbednost, predstavljaju domaćine – gostoljubivo pozivaju u dom ili gvozdenom hladnoćom upozoravaju da su nepozvani nepoželjni.
Kupite solidna, pouzdana ulazna vrata, ali se ne razmećite. Teška, višestruko obezbeđena vrata, sa vidnim sigurnosnim sistemima, nepogrešiv su mamac za lopove profesionalce. Kuća se "okiva" samo kada krije raskoš i blago.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << birati – Plot vrata treba da ima metalnu konstrukciju sa spoljnom oblogom u skladu sa ostalim vratima u stanu. Najbolje bi bilo da je i štok metalni, aluminijumski ili čelični, naliven betonom ili ankerovan za betonski okvir vrata. Sigurnost vrata zavisi i od kvaliteta okova (šarke, brave i kvake). Kupite brave koje zatvaraju vrata u više pravaca – razupiru se u bočne ivice štoka, pod i betonski nadvratnik. Birajte čelične šarke koje u zatvorenom položaju vrata ne dozvoljavaju podizanje plota pajserom – veliki broj provala u stanove obavi se razvaljivanjem šarki, a ne brava. Kvake neka budu sa sigurnosnim sistemom, cilindar obavezno čelični, ugrađen tako da ne izlazi iz ravni vrata sa spoljne strane, u protivnom, moguće je uništiti ga posebnim kleštima.

Posle bezbednosti, pozabavite se i estetikom. Nema razloga da spoljni izgled vrata bude bitno drugačiji od ostalih vrata u zgradi. Uskladite ih bojom i dizajnom, dodajući osnovnim vratima samo sigurnosne mere. Svako preterano ukrašavanje, naglašena profilacija, masivni ramovi, glomazne kvake i šarke, ne govore o dobrom ukusu ukućana.

Za kuće, pravila izbora ulaznih vrata su bitno drugačija. Kako predstavljaju deo prvog sigurnosnog bedema, moraju biti masivna i višestruko obezbeđena. Primenite sve razumne savete profesionalaca koji se bave sigurnosnim sistemima. Davno je prošlo vreme kada ste mogli da napustite kuću ostavivši nezaključana vrata.

Izgledom, ulazni portal treba uskladiti sa stilom zgrade. Bitno je da su šira od ostalih vrata, ne samo iz estetskih već i iz funkcionalnih razloga. Kroz njih treba uneti sav nameštaj, pa i klavir ili "džambo frižider". Ako se odlučite za plot sa staklenom ispunom, predvidite rešetkastu zaštitu jer vam je to slabo mesto. Dopunite ulaz nadstrešnicom, zaštitiće goste od padavina dok vas čekaju da im otvorite, produžiće vek vratima i dodatno naglasiti ulaz u kuću – instituciju svakog doma.

UNUTRAŠNJA VRATA
U većini slučajeva dizajn, veličina i vrsta vrata su određeni pre nego što se uselite u stan. Izmene su moguće samo uz bitne adaptacije. Za one koji grade kuću, evo nekoliko pravila pri izboru budućih vrata.

Vrata sa šarkama – Da bi služila odvajanju funkcija u stanu, ne predstavljajući prepreku, najbitnije je dimenzionisati ih ispravno. Ulazna vrata treba da su minimalne širine 90 santimetara, a poželjno je 100; vrata prema sobama – minimalno 80 santimetara, poželjno 90; vrata od kuhinje minimalno 80 santimetara, kupatilska i ostave – 70 santimetara. Ako u stanu ima potpuno neosvetljenih prostorija, poput predsoblja, rade se vrata sa nadsvetlom. Za one koji to ne vole zbog loše zvučne izolacije ili iz estetskih razloga, staklo može da se zameni nekom drugom ispunom, a predsoblje da se osvetli veštačkim svetlom.

Dugovečnost vrata zavisi od kvaliteta šarki, brava i kvaka – birajte ih uz savet stručnjaka.

Klizna vrata – Da biste izabrali ovaj tip vrata, prethodno razmislite o sledećem:

• da li se često otvaraju i zatvaraju i da li ste spremni da svaki put otklizavate vrata,

• da li je slobodan bočni zid uz koji otvarate vrata – nema nameštaja i slika,

• da li vam je potrebna dobra zvučna i mirisna izolacija prostorije koju zatvarate,

• da li prihvatate nešto veći trošak (kvalitetne šine su veoma skupe).

Ako ste ipak odlučili za klizna vrata, najvažnije je izabrati kvalitetan, bešumni klizač, vrata okačena, a ne ona klizajuća po podnoj vođici.

Klizna vrata su često veoma atraktivna, možete ih ugraditi na vidnom prohromskom klizaču ili sa dekorativnim vencem – maskom koja krije kliznu šinu. Zbog specifičnog otvaranja, kad god je to moguće, treba da su makar delimično zastakljena.

Poseban tip kliznih vrata je onaj kod kojih plotovi otklizavaju u zid. Preduslov je da se blagovremeno izradi dvostruki zid, ili da se postojećem doda novi. Prednost ovog rešenja je što se otklanjanjem vrata ne ugrožavaju bočni zidovi i ne uslovljava raspored nameštaja i slika. Ovo tehničko rešenje ima puni efekat kod dvokrilnih kliznih vrata, čijim se pakovanjem u zidne niše dve prostorije integrišu u jednu.

Harmonika vrata – Često primenjivana u stanovima građenim sedamdesetih i osamdesetih godina da privremeno odvoje trpezariju od dnevne sobe, većina ovih vrata je, promenom načina života, demontirana i prostori funkcionalno i vizuelno spojeni. Retki su slučajevi u kojima su harmo-vrata prvi izbor. Praktična su za zatvaranje ostava i niša, rade se iz širih elemenata i pakovanjem uz štok ne ugrožavaju ostavni prostor.

Igrajuća ili klatna vrata – Pažljivo se odlučujte za ovaj tip vrata i to samo kada njihovom upotrebom ne ugrožavate kretanje u stanu. Obavezno ih delimično zastaklite da bi se videle siluete sa obe strane.

DIZAJNIRANJE PLOTOVA
U zavisnosti od materijala, vrata mogu biti ravna i jednostavno bojena, ali i dizajnirana u skladu da enterijerskim konceptom celokupnog prostora. Ravni furnirani plotovi, plotovi sa kanelurama, sa prohromskim ili drvenim lajsnicama, sa ispunom, filungama u masivnom ramu...

Ravnih ivica ili sa falcom, ali svakako sa gumenim dihtungom na ramu. Ne zaboravite da montirate odbojnike na podu ili zidu, da biste zaštitili i plot i zidove i nameštaj.

UNUTRAŠNJI PTOZORI
Sve češće se u kućnim ambijentima između prostorija ugrađuju fiksni prozori. Osnovni razlog je osvetljavanje prostorija koje nemaju prirodno svetlo. Najbolju primenu imaju kod kupatila uz spavaće sobe, ili na WC-ima i kupatilima prema pretprostorima. Zastakljuju se dvostrukim staklom sa ugrađenom venecijaner zavesom između stakala, koja se zatvara po potrebi.

Hrabro ih primenjujte, veoma su efektni, ali i praktični.

ŠUBERI
Između kuhinje i trpezarije, radi lakše dostave hrane i sudova, u zidovima se ostavljaju otvori – šuberi. Mogu biti sa mogućnošću privremenog zatvaranja, ili uvek otvoreni. Potrebno je dosta veštine za njihovo uklapanje u enterijer. Kombinuju se sa šank pultovima, a uz gornju ivicu osvetljavaju po spuštenim plafonima ili veštačkim gredama.

ZASTAKLJIVANJE VRATA
Prostorije koje se periodično integrišu u zajednički prostor moguće je povezati zastakljenim vratima. Zastakljivanje se radi u skladu sa enterijerskim konceptom – moderne, ravne linije, velikih staklenih površina ili sa brojnim oknima i profilisanim kit lajsnicama. U ekstremno opravdanim slučajevima, cela vrata su od stakla.

Po potrebi, staklo se peskira, bruse se ivice, rade vitraži.

UKRASNI PERVAZI I VENCI
Sva vrata oko štokova imaju drvene pokrivne lajsne – pervaze. Venci iznad vrata i pervazi dizajniraju se prema stilu enterijera i daju prostoru efekat luksuza. Ne preterujte – lako se pobegne u kič, ali ih i ne zaboravite. Rade se od istog materijala kao i štokovi, boje isto ili potpuno različito od boje vrata i štokova.

ŠTA NUDI TRŽIŠTE
Najniža cena unutrašnjih vrata koja se mogu naći na domaćem tržištu (komplet sa štokom i okovom) iznosi 80 do 100 evra. Furnirana su, nisu obojena i mogu da se boje, toniraju i lakiraju. Vrata od medijapana sa laminatnom folijom koštaju od 120 evra pa naviše. Osetljiva su na oštećenje površinske obrade i nemoguće ih je popravljati. Cene ostalih vrata dostižu i nekoliko stotina evra, a sigurnosna, dvokrilna zastakljena i klizna vrata mogu biti skuplja od 1.000 evra.

Saveti:

• ne birajte jeftina vrata kod neproverenog prodavca ili neiskusnog stolara

• ne preterujte u dizajniranju vrata

• ne štedite na kvalitetnom okovu

• ne štedite na sigurnosnim ulaznim vratima

• dobro izrađena, dihtovana vrata, od suve građe, najjeftinija su, iako vam se po ceni to ne čini.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.