Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Avg.2019, 22:51 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Ukusno i slatko povrće: Osvežava nas, i vrlo je zdravo za organizam
U vrelim letnjim danima ukus lubenice nam najviše prija, dok nas ujedno osvežava i rashlađuje.
Ali koliko zapravo znamo o lubenici i njenim korisnim svojstvima za naše zdravlje?
Zbog njenog slatkog ukusa mnogi lubenicu smatraju voćem, a ona zapravo spada u porodicu tikvi, baš kao i krastavci. Zapravo, lubenica je po svojoj definiciji povrće, ali slatko povrće.
Lubenica je višestruko dobra za naše zdravlje, a mi vam izdvajamo samo neke od prednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ovog povrća:
Likopen protiv karcinoma
Lubenica sadrži likopen (biljni pigment iz grupe karotenoida) koji joj daje crvenu boju, a jača imunitet, pa se smatra najjačim antioksidansom. Koži pruža zaštitu od UV zraka, dobro utiče na zdravlje srca i poboljšava pamćenje. Sprečava nastanak karcinoma, posebno karcinoma kože, prostate, dojke, materice i želuca, prenosi Večernji list.
Puna je vod
S obzirom na to da je puna vode, pomaže u hidriranju organizma, što je leti posebno važno. Lubenicu čini 92 posto voda, pa zato osećamo sitost nakon što je pojedemo.
Dobra je za kožu i kosu
Dva vitamina koje sadrži dobro deluju na zdravlje kože i kose. To su vitamini A i C. Vitamin C pomaže telu da stvara kolagen koji je zaslužan za elastičnost kože i koji usporava starenje kože i utiče na jačinu kose, dok vitamin A pomaže obnovu ćelija kože. Bez dovoljno vitamina A koža bi izgledala suvo.
Vlakna za probavu
Ovo povrće puno je vlakana pa pospešuje i probavu i dobro je za sve koji imaju bilo kakav problem sa probavom.
Rešava probleme sa bešikom
Poznato je da je lubenica dobra za bešiku i bubrege. Zapravo, u ovom slučaju pomažu semenke lubenice. Preporuka je da skuvate četiri kašike svežih semenki u dva litra vode. Kuvajte 15 minuta, a onda tu prokuvanu tečnost pijte naredna dva dana. Treći dan je pauza, a ako je potrebno, postupak možete da ponovite još nedelju dana. Pored toga, odličan su izvor gvožđa, antioksidansa, kalijuma, kalcijuma, mangana, magnezijuma i vitamina A, B, i C.