Izvor: Nezavisne Novine, 07.Apr.2018, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrasite Vaskrs čokoladnim jajima

Vrijeme vaskršnjih praznika je vrijeme darivanja i buđenja proljeća, a samim tim proljeće je vrijeme ponovnog rađanja života i oživljavanje nade.

Vaskrs je najšareniji hrišćanski praznik, omiljen kod najmlađih zbog običaja farbanja jaja. Iskoristite ovaj običaj i sem divnih "pisanica", ukrašenih jaja, napravite i ukusna čokoladna jaja. Brzo i jednostavno možete napraviti ovu poslasticu i vašem prazničnom stolu dodati sladak ukus, veselje, sreću i boje ili je upakovati >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << kao poklon, za svakog člana porodice.

Sastojci:

Priprema:

Pomiješati sve sastojke, mljeveni keks, rum, maslac, šećer u prahu, mljevene lješnike ili orahe. Sve sjediniti i oblikovati kuglice jajastog oblika. U smjesu, po ukusu, možete dodati i kokosovo brašno.

Nakon toga kuglice ostaviti da se malo ohlade, a onda ih uvaljati u čokoladnu glazuru. U zavisnosti od želja, dobijena čokoladna jaja možete ukrasiti šarenim mrvicama i cvjetićima.

Kokošija jaja mogu se uz malo truda pretvoriti u prava čokoladna iznenađenja za djecu. Treba ih isprazniti od sadržaja i ispuniti istopljenom čokoladom, ohladiti i čekati uskršnje jutro.

Uz pomoć čiode, probušite rupicu na većem sirovom jajetu. Nožićem malo proširite rupicu do prečnika od 1,5 cm. Pomoću duže igle izmutite sadržaj jajeta. Ubacite u otvor slamčicu ili neku sličnu savitljivu tanku cjevčicu i kroz nju uduvavajte vazduh (vazduh će isterati sadržaj jajeta). Isperite ljusku. Na isti način ispraznite još 11 jaja. Sterilišite jaja: Potopite ih u lonac hladne vode u koju ste dodali kašiku sirćeta. Kad voda provri, pustite da se ljuske kuvaju 10 minuta i skidajte pjenu sa površine vode. Ostavite ljuske da se iscijede. Sitno isjeckajte 1,5 kg čokolade. Odvojite jednu šolju čokolade na stranu, a ostatak sipajte u lonac za kuvanje na pari. Istopite čokoladu i sklonite sa toplote i ubacite onu šolju isjeckane čokolade, miješajući dok se savim ne rastopi. Poredajte ljuske u karton za jaja. Napunite ljuske čokoladnom masom i ostavite da se hladi četiri sata.

Sastojci:

Priprema: U zdjeli izmiješajte maslac, vaniliju i kremasti sir. Umiješajte šećer i zamijesite tijesto. Podijelite ga na četiri dijela. Jedan ostavite kakav jeste, u drugi umiješajte maslac s kikirikijem, u treći kokosovo brašno, a u zadnji kakao. Svaki dio oblikujte u jaja pa ih posložite na obložen lim za pečenje i stavite u frižider na sat vremena. Na pari posebno otopite tamnu i bijelu čokoladu dok ne dobijete glatku smjesu. Ako vam se smjesa čini pregusta, umiješajte kašičicu ulja. Neka jaja uvaljajte u tamnu, a neka u bijelu čokoladu, stavite na lim i opet u frižider na pola sata da očvrsnu. Prema želji ih još ukrasite orašastim plodovima, čokoladnim mrvicama ili kokosom.

AF

Kupovna čokoladna jaja loša za okolinu

Na prazničnim stolovima i ovog Vaskrsa pronaći će se meso, kolači, jaja, ali vjerovatno i ona čokoladna vaskršnja jaja umotana u prigodne, šarene papiriće s isto tako prigodnim proljetno/uskršnjim/dječjim motivima. Iako zabavna i slatka, ova jaja zapravo su veliki udar na okolinu. Ne samo da je zabilježena prekomjerna upotreba takvih omota zbog sve veće ponude i potražnje za vaskršnjim čokoladnim jajima, istraživački tim sa Univerziteta u Mančesteru pokazao je da su takva jaja veliki izvor emisije ugljen-dioksida, gasa najodgovornijeg za klimatske promjene na Zemlji. Sto pedeset miliona vaskršnjih jaja proda se godišnje samo u Velikoj Britaniji, piše "Independent", a takva jaja proizvedu oko 3.000 tona plastičnog otpada.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.