Ukrajinska vojska blizu Donjecka

Izvor: B92, 19.Avg.2014, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinska vojska blizu Donjecka

Najmanje pet civila poginulo je u pucnjavi na prigradsko naselje Donjecka, dok je na istoku Ukrajine za 24 sata poginuo jedan vojnik, a 28 osoba je ranjeno.

Gradske vlasti Donjecka su saopštile da je u napadu na Makejevku bilo pet žrtava, a potom se Kijev oglasio podacima o žrtvama na istoku države.

Sekretar gradskih vlasti Donjecka Larisa Tolstikina izjavila za RIA Novosti da je pet civila poginulo prilikom pucnjave na severne oblasti Makejevke, odakle na grad napada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nacionalna garda Ukrajine.

Vlasti Donjecka saopštile su i da je protekla noć protekla vrlo napeto da je srušeno nekoliko stambenih objekata i jedna škola.

Gradske vlasti Luganska, saopštile su da je tokom noći pucano i na taj regionalni centar na istoku Ukrajine, da ima poginulih i ranjenih civila, kao i da je u ponedeljak potpuno izgorela centralna tržnica i da žitelji tvrde da je izgorela i zgrada Dečje oblasne bolnice.

Ukrajinska agencija UNN navodi da je ukrajinska vojska u Lugansku "već oslobodila jedan od gradskih rejona" i da se nastavljaju borbe u gradu.

Predstavnik ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) Andrej Lisenko saopštio je u Kijevu da je "oslobođen jedan rejon Luganska i nastavljaju se ulične borbe u centralnom delu grada".

Prema njegovim rečima, ukrajinski vojnici blokirali su i Ilovajsk i Alčevsk, a vojska nastavlja ofanzivu, učvršćuje pozicije u predgrađima Donjecka, Luganska, Gorlovke, Pervomajska.

Prethodno je savetnik ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko rekao da su ukrajinske snage zauzele polovinu predgrađa Donjecka, Ilovajska, udaljenog 35 kilometara od Donjecka, i stavili ukrajinsku zastavu na zgradu gradskih vlasti.

Ministar policije Arsen Avakov je istakao da je jedan vojnik poginuo, a četvoro ranjeno, među kojima i komandir bataljona "Donbas" Semjon Semjončenko, u borbi za Ilovajsk, preneo je Ukrinform.

Savetnik Avakova, Zorjan Škirjak, u Kijevu je saopštio i da je u Artjomovsku uhvaćen Semjon, a ne komandir ustaničkog bataljona "Istok" Aleksandar Hodakovski, kako je prvobitno javljeno.

Informativni centar SNBO saopštio je da je za protekla 24 sata ukrajinska vojska 24 puta stupala u borbeni okršaj sa proruskim snagama u 11 naselja i kod visoravni Saur-Mogila.

S druge strane, pres centar Armije jugoistoka za Krasnodonski rejon saopštila je da je ustanička artiljerija uništila šest ukrajinskih tenkova kod sela Novosvetlovka u bici za to naselje, koja još traje, preneo je Itar-Tas.

Prema tim informacijama, Novosvetlovsk su zauzele jedinice Nacionalne garde Ukrajine brojnosti do 400 ljudi.

Novosvetlovka ima ključnu ulogu u kontroli nad putem koji vodi od Rusije u Lugansk, koji je trenutno zatvoren za saobraćaj zbog borbenih dejstava, podseća ruska državna agencija.

Najmanje tri civila je poginulo u bombardovanju grada Makivka, oko 16 kilometara od Donjecka, uporišta proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.

Pored eksplozija koje odjekuju u Donjecku, ulične borbe između ukrajinskih i proruskih snaga vode se u Lugansku.

Artiljerijska paljba i dalje se čuje kod železničke stanice Makivke, gde su se meštani sakrili od sukoba, javlja agencija i dodaje da je kod tog mesta novinar Frans presa video tela jedne žene i dva muškarca.

Eksplozije se čuju na istoku grada, kao i u zapadnom delu gde se nalazi aerodrom i dodaje da se humanitarna situacija pogoršava u tom gradu, u kojem je pre početka sukoba pre četiri meseca živelo milion ljudi.

"Jedan deo Luganska je oslobođen, dok se u centru grada i dalje odvijaju ulične borbe", rekao je portparol ukrajinske vojske Andrej Lisenko.

Lugansk je već nedeljama pod artiljerijskom vatrom ukrajinske vojske, koja pokušava da grad preuzme od proruskih snaga, a građani poslednjih 17 dana nemaju pijaću vodu niti električnu energiju.

Stanovnici nemaju vodu u Donjecku od nedelje uveče, jer je u sukobima oštećen jedan električni kabl fabrike koja prečišćava vodu. Zbog toga su veliki redovi ispred kioska u kojima se prodaje flaširana voda.

Lokalne vlasti su organizovale distribuciju vode koja nije za piće, tako da postoje i veliki redovi ispred cisterni s tom vodom.

Vlasti su upozorile da ne znaju koliko će se dugo popravljati oštećeni kabla zbog svakodnevnih sukoba u Donjecku između ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika.

Danas su pronađena tela 15 žrtava raketnog napada na izbeglički konvoj u ponedeljak u istočnoj Ukrajini, saopštio je portparol vojske Ukrajine Andrij Lisenko.

Premijer samoproklamovane Donjecke Narodne Republike kaže da Kijev mora priznati NDR kao državu, jer više nije moguće tražiti neku formu autonomije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Eksplozije odjekuju u Donjecku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2014

Eksplozije od jutros odjekuju u nekoliko četvrti Donjecka, uporišta proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, gde stanovnici već dva dana nemaju vodu, javlja Frans pres sa lica mesta...Eksplozije se čuju na istoku grada kao i u zapadnom delu gde se nalazi aerodrom, prenosi AFP i dodaje da se humanitarna...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.