Ukrajinci plaćaju po 10.000 evra da ne idu na front

Izvor: B92, 13.Avg.2023, 17:00

"Ukrajinci plaćaju po 10.000 evra da ne idu na front"

Hiljade Ukrajinaca dalo je ogromne sume novca kako bi izbegli regrutaciju i slanje na front, piše "Fajnenšel tajms".

Vest o podmićivanju stigla je u trenutku kada je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pokrenuo masovnu vojnu čistku, otpuštajući sve regionalne službenike za regrutaciju i ukazujući na višestruke korupcionaške skandale koji potresaju zemlju.

Prema planu Kijeva, zvaničnike za regrutaciju trebalo bi da zamene vojni veterani.

Tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sukoba koji je u toku, hiljade Ukrajinaca je uspelo da izbegne regrutacije kroz različite šeme u ukrajinskoj kulturi korupcije.

Kijev je zabranio muškarcima starosti između 18 i 60 godina da napuste zemlju kada je prvi put uveo vanredno stanje u februaru 2022. godine, ali je taj potez samo podstakao više koruptivnih praksi. Jedna od najpopularnijih opcija bila je jednostavno kupovina medicinskih dokumenata za izuzeće u proseku za oko 6.000 dolara, izvestio je "Fajnenšel tajms", pozivajući se na nalaze istrage o korupciji koju su sprovele ukrajinskih vlasti.

Hiljade ukrajinskih muškaraca takođe je pokušalo da napusti zemlju ilegalno, pri čemu je oko 13.600 uhvaćeno u blizini graničnih prelaza i još 6.100 uhapšeno na kontrolnim punktovima sa lažnim papirima, dodaje "Fajnenšel tajms", pozivajući se na najnovije zvanične podatke.

Ispostavilo se da je šef regionalnog centra za regrutaciju u Odesi Jevgenij Borisov, koji je uhapšen prošlog meseca, jedan od "najvrednijih" funkcionera umešanih u primanje mita. Zvaničnik je sada osumnjičen da je sakupio više od 5 miliona dolara mita, naplaćujući od 2.000 do 10.000 dolara po osobi za različite 'opcije' izbegavanja regrutacije.

Veruje se da je Borisov koristio nezakonito stečeni novac za finansiranje otmenog načina života, a njegova porodica je prošlog decembra kupila vilu vrednu 4,2 miliona evra u Španiji, kao i drugu luksuznu imovinu, prema ukrajinskim istražiteljima.

Osim tekućih skandala, ukrajinski pokušaji privlačenja novih boraca takođe su ugroženi nasilnim postupcima službenika za regrutaciju, o čemu svedoče brojni snimci koji su osvanuli na internetu.

Na više video snimaka se vidi kako oficiri za regrutaciju jure ljude po ulicama kako bi im dali obaveštenje o regrutaciji, nasilno pritvarajući, pa čak i prebijajući buduće vojnike.

Mnogi od ovih regruta su navodno ubijeni na liniji fronta samo nekoliko dana nakon što su na takav način "regrutovani".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.