Ukrajina uvodi novu dimenziju ratovanja: Pronašli nov način da ubijaju Ruse dronovima

Izvor: B92, 19.Sep.2023, 12:29

Ukrajina uvodi novu dimenziju ratovanja: Pronašli nov način da ubijaju Ruse dronovima

Dronovi koji su pogodili rusku teritoriju eksplodirali su dugo nakon što su udarili u zemlju, potencijalno dodajući novu dimenziju ratu bespilotnih letelica.

Jedan takav dron je otkriven u nedelju na farmi u ruskom okrugu Novousmanski u Voronješkoj oblasti južno od Moskve, javio je Telegram kanal Baza.

Ruski mediji su objavili slike uređaja koji leži u polju u blizini autobuske stanice na autoputu između Voronježa i Novovoronježa.

Ruski državni medij >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Vesti" javio je da je Ministarstvo odbrane Rusije uvereno da ukrajinska vojska pokušava da izvede teroristički napad. Njuzvik još uvek nije mogao da potvrdi ovu tvrdnju. Poslednjih nedelja došlo je do porasta pokušaja udara bespilotnih letelica u delovima Rusije za koje je Moskva okrivila Kijev, iako Ukrajina nije preuzela odgovornost za većinu incidenata.

Kada su dron u nedelju pregledali pripadnici Nacionalne garde Rusije, uređaj je eksplodirao u Voronješkoj oblasti.

"Oružane snage Ukrajine počele su da lansiraju samouništavajuće bespilotne letelice", koje eksplodiraju "nekoliko sati nakon što slete", izvestio je Baza.

Na sajtu "Vesti" navodi se da, prema preliminarnim informacijama, niko nije povređen i da su već poznata najmanje dva slična slučaja eksplodiranja dronova na ovaj način.

Još jedan sličan dron otkriven je u Kurskom regionalnom gradu Lgovu 17. septembra u 11 časova u blizini neaktivnog skladišta nafte.

Baza prenosi da se "40 minuta nakon otkrića dron samouništio".

"Prema preliminarnim podacima, dronovi su opremljeni tajmerom za samouništenje", prenosi Baza i dodaje da "od trenutka kada slete do eksplozije prođe nekoliko sati".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.