Ukrajina je gotova?

Izvor: B92, 01.Mar.2024, 12:24

Ukrajina je gotova?

Na brzinu organizovan sastanak u Jelisejskoj palati prošlog ponedeljka posledica je saznanja da će Ukrajina izgubiti ako se nešto ne promeni, piše Index.hr.

Zbog toga su, kako se navodi, na sastanak došli svi. Shvatili su da od pomoći SAD više neće biti ništa, mada je prisutan bio i pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu Džejms O'Brajen.

Upravo na tom skupu je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da ne isključuje mogućnost slanja NATO trupa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Ukrajinu, što je momentalno izazvalo lavinu reakcija.

Ukrajina se suočava, navodi Mario Galić za Index.hr, sa tri velika problema: nedostatkom oružja i municije; niskim nivoom uvežbanosti vojnika I nedovoljno stručnim komandnim kadrom.

Najveći problem je svakako nedostatak oružja i municije, što je potvrdio i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je rekao da Ukrajina ne da nije dobila 50 odsto obećanih artiljerijskih granata, nego nije dobila ni 30 %.

Sada se ide na to da se Ukrajini šalje oružje nabavljeno “sa strane".

Kada je reč o rešavanju problema nedovoljne obučenosti ukrajinskih vojnika, jedan od načina da se to reši jeste slanje instruktora, koji ne bi učestvovali u borbama. Takođe, razmatra se i slanje vojnih savetnika za ukrajinske zapovednike.

Sada, kad je ruska vojska ponovo preuzela inicijativu, ni Ukrajina ni Evropa nemaju previše opcija. Zapravo, Evropa ima samo dve. Prva je da se Ukrajini pošalje bukvalno sve što se ima i da se nada da će ukrajinska vojska izdržati. Druga je opcija potpuno prekinuti pomoć Ukrajini i vrlo oskudne kapacitete evropske vojne industrije usmeriti na jačanje sopstvenih odbrambenih sposobnosti, stoji u tekstu.

“Po svemu sudeći, evropski čelnici će prihvatiti nekakvu kompromisnu opciju, gde će i dalje puno pričati, a malo činiti da pomognu Ukrajini, a istovremeno neće puno činiti da ojačaju svoje oružane snage", navodi se dalje.

Takođe, pošto na pomolu nije rešenje blokade pomoći za Ukrajinu, teške oko 60 milijardi dolara, u američkom Kongresu, a i zbog sve veće mogućnosti da se u Belu kuću vrati Donald Tramp, šanse za opstanak Ukrajine sve su manje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.