Ukrajina iznela nove zahteve Rusiji: Cirkus

Izvor: B92, 24.Okt.2021, 21:30

Ukrajina iznela nove zahteve Rusiji: "Cirkus"

Rusija treba da ispunjava svoje obaveze prema Krimljanima i stanovnicima Donbasa, izjavio je portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

Sekretar Saveza za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov ranije je objavio planove za otvaranje centara za vezu na kontrolnim punktovima na krimskoj deonici rusko-ukrajinske granice i kontakt-liniji u Donbasu. Na poluostrvu su kritikovali ovu ideju, ukazujući na njenu besmislenost.

Kao odgovor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na to, Nikolenko je izjavio da Rusija "ne može da zabrani stanovnicima Krima i Donbasa da kontaktiraju sa ukrajinskim vlastima". "Ali Rusija kao država-okupator mora jasno da se pridržava svojih međunarodno-pravnih obaveza i ispunjava aranžmane lidera 'normandijskog formata'", rekao je diplomata. Nikolenko je zahtevao da Moskva "obezbedi osnovne potrebe stanovnika Krima i Donbasa", a posebno zaštitu od virusa korona i bezbedan pristup posmatračke misije OEBS-a u oba regiona. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je ideju Kijeva da napravi "punktove za direktnu komunikaciju" sa Krimljanima cirkuskom tačkom. Portparolka Ministarstva Marija Zaharova podsetila je da su stanovnici poluostrva već "rekli sve što su hteli" i preporučila Kijevu da vrati socijalna davanja koja su uskraćena stanovnicima Donbasa i da deblokira vitalnu infrastrukturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.