Ukrajina: Pooštrena pravila za ratno izveštavanje

Izvor: B92, 22.Apr.2023, 16:42

Ukrajina: Pooštrena pravila za ratno izveštavanje

Ukrajina je pooštrila pravila za izveštavanje sa fronta pa će novinari sa prvih borbenih linija moći da izveštavaju samo uz posebne dozvole ili pratnju vojske.

Mediji kritikuju takvu odluku Kijeva kao suzbijanje slobode štampe, prenosi Dojče vele.

Operativni štabovi ukrajinske vojske na istoku i jugu su prvi označili sva naselja duž linije fronta i ukrajinske granice kao "crvene" zone, što znači da u njima novinari od sada ne smeju da rade.

Pored >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "crvene" postoji i "žuta zona" u kojoj novinari mogu da se kreću samo u pratnji oficira nadležnog za medije, dok je samo u "zelenim zonama" izveštavanje slobodno.

Osim toga, Ukrajina namerava da preispita akreditacije koje je dodelila novinarima tokom prošle godine. Ubuduće će novinari koji izveštavaju o ratu morati da obnavljaju akreditaciju svakih šest meseci, navodi DW.

Natalija Humenjuk, portparolka ukrajinskih odbrambenih snaga na jugu, izjavila je da nova pravila nisu uvedena kako bi se novinari ometali u radu, već da obezbeđuju "uredan rad uz uzimanje u obzir bezbednosne situacije i potreba armije".

Vojska je obećala da će svake sedmice preispitivati podelu na zone. Ilja Jevlaš, portparol armijske grupacije "Horticja" koja je nadležna za veći deo donbaskog fronta, rekao je da je trenutno novinarima zabranjen rad u Bahmutu, a u Kostjantinovki, 20 kilometara odatle, mogu da se kreću samo uz vojnu pratnju.

Jevlaš savetuje novinarima da se raspitaju u koju zonu spada mesto u koje žele da odu.

Vojska kršenje ovih pravila može kazniti oduzimanjem akreditacije. To se u novembru desilo novinarima američkih stanica CNN i Skaj njuz kao i ukrajinskim televizijama Suspilne i Hromadske. Oni su bez dozvole vojnih vlasti izveštavali iz upravo oslobođenog Hersona. Posle protesta međunarodnih medijskih organizacija, vraćena im je dozvola za rad.

Medijska organizacija Mediaruš koja okuplja ukrajinske medije, novinare i društvene organizacije, smatra da je podela na zone "previše oštro ograničenje" i zahteva od armije da odmah "normalizuje pristup izveštavanju o borbenim dejstvima".

I ukrajinsko Nacionalno udruženje novinara kao i Međunarodni komitet za zaštitu novinara (CPJ) zahtevaju od ukrajinskih vlasti preispitivanje pravila. Kritiku su uputili i predstavnici organizacije "Reporteri bez granica".

"Smatramo da se sa novim pravilima preteruje, jer praktično čine izveštavanje sa fronta nemogućim", kaže Kristijan Mir, prvi čovek organizacije.

"Reporteri bez granica" zahtevaju od ukrajinske vlade da obezbedi mogućnost da novinari i dalje iz prve ruke izveštavaju o ratu.

Moguće je da se nova pravila ne mogu do kraja sprovesti, a tako bar misle pripadnici ukrajinske vojske koji želi da ostanu anonimni. Na primer, u "žutoj zoni" Hersona i Nikolajeva vojska jednostavno nema dovoljan broj oficira zaduženih za odnose sa javnošću, koji bi pratili novinare na zadatku, navodi DW. Tamo mediji, prema tim svedočenjima, rade kao i obično.

Natalija Humenjuk kaže da novinari, ako im se odobri poseban zahtev, i dalje mogu da izveštavaju iz južne „crvene zone“. I Ilja Jevlaš tvrdi da novinari mogu „bez posebnih promena“ da se kreću zonom koju kontroliše vojska.

Predstavnici medija se, međutim, žale da se to odnosi samo na odabrane medije. Četrnaest ukrajinskih medija koji su aktivni kao portali ili televizijske stanice u izveštavanju sa prve linije fronta objavili su o tome zajedničko saopštenje.

U njemu se kaže da postoji lista medija kojima vlasti i dalje odobravaju pristup i izveštavanje u crvenim zonama i zonama borbenih dejstava.

Saradnici službe za medije više jedinica i generalštaba su potvrdili da su nova pravila stigla iz predsednikovog kabineta, uz napomenu da tamo žele kontrolu komunikacije između vojske i medija, naročito ako se radi o stranim novinarima.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane je zatražilo od domaćih novinara da se sami ograniče.

"Strateške vojne planove smeju da objave samo tri osobe – predsednik, ministar odbrane i glavni zapovednik armije. Svi ostali mogu samo da citiraju. Vojni planovi armije se nikako ne smeju diskutovati javno", rekla je zamenica ministra odbrane Hana Maljar ukrajinskim novinarima.

Primer ukrajinskog komandanta bataljona Anatolija Kosela govori o tome da oni koji se ne drže ovakvih instrukcija snose posledice. On je izjavio za "Vašington post" da njegova jedinica ima velike gubitke i dodao da je upitna ukrajinska kontraofanziva zbog nedovoljnog iskustva regruta i nedostatka oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.