Izvor: B92, 09.Feb.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukradene dve Pikasove slike

Cirih -- Dva ulja na platnu Pabla Pikasa (1881-1973) iz muzeja Šprengel u Hanoveru u Nemačkoj, ukradena su na izložbi u Švajcarskoj.

Slike "Glava konja" (1962) i "Čaša i bokal" (1944) nestale su iz kulturnog centra u mestu Fefikon u istočnom delu Švajcarske, prenele su svetske novinske agencije navodeći da je njihova vrednost procenjena na tri miliona evra. Provalnici su na misteriozan način uspeli da uđu u zgradu, a krađa je otkrivena posle njihovog bega sa lica mesta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pošto su pokrenuli alarmni sistem.

Muzej Šprengel u Hanoveru obećao je novčanu nagradu, čiji iznos još uvek nije poznat, onome ko pomogne u pronalaženju umetničkih dela.

Prva slika predstavlja sivu glavu konja u crno-belom ramu, a druga mrtvu prirodu u zlatnom ramu.

Ovo nije prvi put da su Pikasova dela ukradena u Švajcarskoj. Jedan Švajcarac i četvorica Italijana, osuđeni su na kazne zatvora od četiri do pet i po godina, pošto su 1994. ukrali sedam slika koje su se na misteriozan način ponovo pojavile 2000.

Slavni španski slikar važi za jednog od "najcenjenijih" među provalnicima.

U februaru 2007. su dva Pikasova ulja na platnu ukradena u Parizu iz doma jedne od njegovih unuka. Ukupna cena tih dela dostizala je 50 miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.