Ukradena srebrna kopča nađena u Metropoliten muzeju

Izvor: Politika, 05.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukradena srebrna kopča nađena u Metropoliten muzeju

Sremska Mitrovica – Muzej Srema u Sremskoj Mitrovici i formalno je zatražio od Metropoliten muzeja u Njujorku da mu vrati eksponat koji je tamo već izložen iako u Mitrovici još nije ni naučno obrađen, ni valjano inventarisan. Reč je o srebrnoj kopči, pronađenoj sedamdesetih godina tokom istraživanja antičkog Sirmijuma, tj. njegovog dela na mačvanskoj obali Save. Kopča je zatečena u jednom grobu iz vremena seobe naroda. Današnji direktor Muzeja Srema Nikola Stokanović ističe >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da se srebrnoj kopči tek lane ušlo u trag.

Srebrna kopča ukradena je ranih osamdesetih godina iz Arheološkog instituta u Beogradu, a istraga koja je kratko vođena nije dala rezultate. Tri i po decenije kasnije, kada je ovaj slučaj gotovo zaboravljen, arheolog svetskog glasa, sada pokojni, Atila Kiš javio je Arheološkom institutu u Beogradu da je srebrna kopča iz Mačvanske Mitrovice uvrštena u reprezentativni katalog njujorškog Metropoliten muzeja.

Narodni muzej u Beogradu odmah je uputio njujorškom muzeju primedbu u vezi sa kopčom, ali mu nije stigao nikakav odgovor. Pošto Muzej Srema, kako za "Politiku" kaže Nikola Stokanović, polaže pravo na posedovanje ovog izuzetnog eksponata, preduzeo je korake za vraćanje kopče u Sremsku Mitrovicu.

– Muzej Srema ne raspolaže nikakvim posebnim sredstvima kojima bi naterao Amerikance da vrate eksponat, ali verujem da je naš adut upravo veliki ugled Metropoliten muzeja, ugled koji ne uključuje nelegalno posedovanje eksponata. Na našu sreću, kopča je opisana u publikaciji "Sirmijum", u broju 4, štampanoj još u vreme nestanka eksponata. To je dovoljno da se Amerikancima dokaže da je eksponat ukraden i da su pogrešili prilikom njegovog otkupa. Ne menja stvar to što je prošlo toliko godina – ističe Stokanović.

Arheolog Pavle Jovanović, koji je učestvovao u istraživanjima Sirmijuma, u vreme kada je pronađena srebrna kopča, za naš list kaže:

– Nažalost, ja je nisam video, jer je zajedno sa drugim eksponatima iz grobova u Mačvanskoj Mitrovici odnesena u Arheološki institut na čišćenje i naučnu obradu. Pamtim da je izazvala veliko uzbuđenje onih koji su je držali u rukama, jer je reč o primerku retkog antičkog nakita izuzetnog kvaliteta. Odmah po pronalaženju odnesena je u Arheološki institut u Beogradu, a, koliko se sećam, njen nestanak u ono vreme nije izazvao neke burnije reakcije. Muzej Srema nije ni obrađivao kopču, niti je inventarisao. Sve što imamo od nje jeste stručni rad Slavenke Ercegović-Pavlović, objavljen u četvrtom broju edicije "Sirmijum".

Slavenka Ercegović-Pavlović u pomenutoj publikaciji navodi da je srebrna kopča iz prve polovine šestog veka, uz napomenu da je pripadala Istočnim Gotima ili Gepidima. Ovakav nakit izrađivale su kasnoantičke zlatarske radionice u panonskim urbanim centrima u petom stoleću, po narudžbinama kupaca iz istočnogermanskog vladajućeg sloja.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.