Ukradena čaura topovske granate sa spomenika u Ćupriji

Izvor: Glas javnosti, 24.Sep.2012, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukradena čaura topovske granate sa spomenika u Ćupriji

ĆUPRIJA - Nepoznate osobe sa Spomenika poginulim i umrlim ratnicima Oslobodilačkih ratova Srbije 1912. do 1918. godine u centru Ćuprije iščupali su čauru topovske granate sa podnožja spomenika i odneli, a sa baraljefa Spomenika učesnicima NOB i streljanim partizanima skinuli metalna slova.

"Na spomeniku su ostali vidljivi tragovi rušilačkih radnji, jer je razrušen betonski deo spomenika, a granata je odneta sa svim metalnim delovima koji su je držali na postolju spomen obeležja", >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << navodi se u današnjem saopštenju Udruženja ratnika oslobodilačkih ratova Srbije 1912.-1918. godine i potomaka iz Ćuprije.

"Apelujemo na organe reda i zakona da hitno preduzmu mere na otkrivanju izvršioca skrnavljenja spomen obeležja i da se isti procesuiraju, izricanjem što strože kazne", ističe se u saopštenju.

Oni su priložili i krivičnu prijavu "protiv NN lica" zbog krivičnog dela "povreda groba" i "skrnavljenje spomenika" koju su podneli javnom tužiocu Osnovnog javnog tužilastva u Paraćinu.

Članovi Saveza i građani pretpostavljaju da je skrnavljenje Spomenika ratnicima 1912. - 1918. godine, "izvršeno između 29. avgusta i 2. septembra" i napominju da "imaju obaveštenje gde se odnesena čaura topovske granate nalazi".

Krivičnu prijavu su potpisali pravnici Stevan Vijorović i Milan Petković, a uz članove Udruženja, prijavu je potpisalo i 32 građana i sa ovim slučajem upoznali opštinsko rukovodstvo.

Oni traže da nadležni preduzmu sve potrebne mera da se spomen obeležja dovedu u red, a upozoravaju i na "neprimerne i nedolične" grafite ispisane na spomeniku.

Skrnavljenje i krađe spomen bista sa postamenta, nisu retkost u Ćupriji posl\ednje dve godine, kažu građani Ćuprije i navode primer krađe biste narodnog heroja Jovice Milosavljevića prošle godine ispred Gimnazije i biste Vuka Stefanovića Karadžića u septembru 2010. godine.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.