Ukraden spomenik sa Čukur-česme

Izvor: Politika, 22.Maj.2010, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukraden spomenik sa Čukur-česme

Bron­za­ni spomenik de­ča­ka sa raz­bi­je­nim kr­ča­gom na Ču­kur-če­smi u Do­bra­či­noj uli­ci u cen­tru Be­o­gra­da ukra­de­na je pre dve ve­če­ri. Za sa­da ne­po­zna­tim po­či­ni­o­ci­ma po­šlo je za ru­kom da ne­pri­met­no oskr­na­ve spo­me­nik kul­tu­re u ob­li­ku le­že­će fi­gu­re de­ča­ka ko­ji je po­dig­nut 1931. go­di­ne u znak se­ća­nja na žr­tve pa­le za ko­nač­no oslo­bo­đe­nje Sr­bi­je od tur­ske do­mi­na­ci­je. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kra­đa je be­o­grad­skoj po­li­ci­ji pri­ja­vlje­na prek­si­noć i ona sa­da ra­di na pro­na­la­že­nju po­či­ni­la­ca, re­če­no je u MUP-u.

Ka­ko su ka­za­li u Grad­skom za­vo­du za za­šti­tu spo­me­ni­ka kul­tu­re, ako ukra­de­na figura usko­ro ne bu­de pro­na­đe­na, no­va fi­gu­ra će mo­ra­ti što pre da bu­de iz­li­ve­na i mon­ti­ra­na na če­smu. Sve ovo do­go­di­lo se uoči Da­na po­li­ci­je ko­ji se da­nas obe­le­ža­va u znak se­ća­nja na srp­ske žan­dar­me ko­ji su se 1862. go­di­ne kod Ču­kur-če­sme su­prot­sta­vi­li vi­še­stru­ko ja­čoj tur­skoj voj­sci.

Autor spomenika je Si­me­on Rok­san­dić, a Ču­kur-če­sma je pro­gla­še­na spo­me­ni­kom kul­tu­re 5. fe­bru­a­ra 1965. go­di­ne. Skup­šti­na gra­da Be­o­gra­da je u po­sled­njih ne­ko­li­ko go­di­na u vi­še na­vra­ta ob­na­vlja­la če­smu u Do­bra­či­noj uli­ci, ali figura de­ča­ka sa raz­bi­je­nim kr­ča­gom ni­ka­da ni­je ob­na­vlja­na.

Ovo je ina­če dru­ga kra­đa bron­za­nih skulp­tu­ra u cen­tru glav­nog gra­da u po­sled­njih ne­ko­li­ko da­na. Pre tri da­na pri­ja­vljen je ne­sta­nak šest bron­za­nih go­lu­bo­va ko­ji su kra­si­li fon­ta­nu „Bu­đe­nje” is­pred pa­vi­ljo­na „Cvi­je­ta Zu­zo­rić” na Ka­le­meg­da­nu.

M. R. B.

[objavljeno: 23/05/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.