Uklonjeni tumori debelog creva bez otvaranja stomaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2019, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uklonjeni tumori debelog creva bez otvaranja stomaka

Dvoje pacijenata sa tumorom na debelom crevu operisano je danas laparoskopski, bez otvaranja stomaka, u KBC "Dragiša Mišović". Intervenciju je uradio profesor dr Amjad Parvaiz iz Velike Britaniji koji je u dvodnevnoj poseti Beogradu, uz asistenciju domaćih hirurga.

On će sutra operisati još jednog pacijenta sa tumorom debelog creva na isti način. Tumor debelog creva do sada je u Srbiji operisan klasičnim otvaranjem stomaka, a onda je Ministarstvo zdravlja pokrenulo projekt >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "LAPSERB" kako bi se domaći hirurzi osposobili da rade minimalno invazivnu hirurgiju kod tumora debelog creva.

Jedan od takvih treninga je dvodnevna radionica iz laparoskopske hirurgije, kolona i rektuma koja je danas i sutra organizovana u KBC "Dragiša Mišović".

Osim hirurga u operacionoj sali koji su asistirali prof. Parvaizu, na video bimu intervenciju su pratili kolorektalni hirurzi iz cele Srbije.

U Srbiji trenutno ima 26 centara u kojima će laparoskopske intervencije postati standard u otklanjanju tumora debelog creva.

Koordinator Ministarstva zdravlja za Nacionalni projekat "LAPSERB" doc. dr Miljan Ćeranić kaže da svi centri imaju odgovarajuću opremu ili da je njihova nabavka u toku. On je dodao da je trenutno na edukaciji 40 hirurga.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naglasio je da je benefit ove operacije što se tumor debelog creva uklanja bez otvaranja stomaka i što se pacijent veoma brzo oporavlja.

"Pacijenti dan nakon operacije ustaju, nema rane, nema previjanja", pojasnio je Lončar.

Direktor KBC "Dragiša Mišović" Vladimir Đukić kaže da je u toj zdravstvenoj ustanovi osam hirurga operiše laproskopski kolon, da je urađeno 100 takvih operacija u proteklih pet meseci, da imaju dobru opremu i dovoljno potrošnog materijala.

"Najvažnije je da se ljudi iz inostranstva dovedu u Srbiju, da edukuju naše lekare i da to ne košta zdravstvene ustanove, već da Ministarstvo zdravlja za to obezbedi logistiku", rekao je Đukić.

On je dodao da je u toj zdravstvenoj ustanovi u poslednje vreme zaposleno 40 lekara, da ih je dosta na hirurgiji i da imaju šansu sa rade u najboljim uslovima koje nudi potpuno rekonstruisana bolnica.

Prof. Parvaiz je podsetio da je program laparoskopske operacije tumora debelog creva započet u oktobru prošle godine i da je doživeo veliki uspeh zahvaljujući srpskim lekarima.

On je naglasio da bi Srbija trebalo da bude ponosna, što je tako brzo usvojila sve standarde koji su kao u Velikoj Britaniji.

Karcinom debelog creva je među najčešćim karcinomima i kod muškaraca je po učestalosti odmah posle raka pluća, a kod žena odmah posle raka dojke.

Amjad Parvaiz trenutno je direktor Evropske akademije za robotsku kolorektornu hirurgiju. Minimalno invazivna hirurgija je zlatni standard u svetu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U Srbiji boravi stručnjak za ROBOTSKU HIRURGIJU, pomaže našim lekarima da modernizuju laparoskopski pristup

Izvor: Blic, 24.Apr.2019

Direktor Kliničkog-bolničkog centra profesor dr Vladimir Đukić kaže da se već neko vreme u Srbiji, uz pomoć inostranih stručnjaka, radi na standardizaciji procedure izvođenja laparoskopske hirurgije kako bi se ona izvodila na identičan način u svim zdravstvenim ustanovama u našoj zemlji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.